"Nieuwe iPhone 6s veel sneller dan voorganger"

REUTERS
Hij zou er dan wel uiterlijk bijna exact hetzelfde uitzien als zijn voorganger, maar de nieuwe iPhone 6s - of wordt het toch iPhone 7?-  zou véél sneller zijn dan de huidige generatie iPhone 6 en 6 Plus. 9to5Mac kreeg de resultaten van de snelheidstests van de nieuwe A9-chip al even onder ogen.

De A9-chip zou een Geekbench-score van 1,921 op single-core en van 4,873 op multi-core halen. Die Geekbench is een algemeen gebruikte methode om de snelheid van de toestellen te testen. De A8-chip van de iPhones 6 en 6 Plus scoort op single-core zo'n 1,610 en op multi-core 2,890. We noteren met andere woorden een verbetering voor de A9 van respectievelijk 19,3 en maar liefst 68,6 procent ten opzichte van de A8.

Voor alle duidelijkheid: zoals met alles waarover bij voorbaat gespeculeerd wordt over de nieuwe iPhone, bieden deze resultaten geen absolute zekerheid. Er kan natuurlijk pas echt getest worden als de nieuwe iPhone op de markt komt. Maar de sprong voorwaarts is te vergelijken met die van de A7 naar de A8.

De nieuwe iPhone zal functioneren onder iOS 9, dat in juni al aangekondigd werd op het Worldwide Developers Conference (WWDC). Een langere levensduur van de batterij zou de meest opvallende verbetering zijn. Naast een 'slimmere' Siri en verbeterde apps als Maps en Notes. En natuurlijk is - naar verluidt - hét nieuwtje de Force Touch-technology, die al in de Apple Watch en in de laatste Macbooks zit. Dat zou het navigeren moeten vergemakkelijken omdat het scherm een verschil in drukkracht kan aanvoelen. Een camera van DSLR-kwaliteit behoort ook nog tot de mogelijkheden, net als het krasvrije, saffierglazen scherm.

De formaten van 4,7 en van 5,5 inch zouden dezelfde blijven en er zou mogelijks een kleurvariant opduiken: rose-goud. Silver- en grijs-goud bestaan al en zouden blijven bestaan. Een laatste gerucht: mogelijk komt Apple dit jaar ook nog met een derde toestel: de iPhone 6c.

Als datum voor het Apple-event wordt 8 of 9 september naar voren geschoven. Niet zo gek lang meer wachten dus...