"Nieuwe aanklacht misbruik Michael Jackson"

Michael Jackson (1958- 2009), foto uit 2002.
AP Michael Jackson (1958- 2009), foto uit 2002.
Er zou weer een nieuwe aanklacht ingediend zijn tegen de erven van Michael Jackson wegens seksueel misbruik van een minderjarige. Slachtoffer nummer vijf zou zich hebben aangesloten bij de aanklacht van vier andere mannen die zeggen dat ze als kind zijn misbruikt door de popster (1958-2009).

De aanklacht is afgelopen vrijdag ingediend, schrijft The Daily Beast op basis van anonieme bronnen. Volgens de nieuwswebsite gaat het om James Safechuck (36), die in 1987 in een bekende Pepsi-reclame zat met Jackson. De jongen had daarna jarenlang een innige vriendschap met de zanger.

Meerdere werknemers op de Neverland Ranch van Jackson zagen of vermoedden eerder al dat James door hem was misbruikt, zo staat in rechtbankdocumenten uit 2005. Een werknemer zegt dat hij heeft gezien hoe de twee naakt in bed lagen. Een ander beweert dat hij zag hoe Jackson het kruis van de jongen beroerde.

Niet schuldig
Maar James heeft dit altijd ten stelligste ontkend, zelfs in de rechtbank. Mede dankzij zijn getuigenis bepaalde de rechter in 2005 dat Jackson niet schuldig was aan kindermisbruik.

Nu zou James echter menen dat het misbruik al op zijn tiende begon, en duurde tot hij een jaar of 14 of 15 was. Zijn naam zou nu toegevoegd zijn aan de aanklacht die vorig jaar door Wade Robson is ingediend. Wade, een 31-jarige Australiër, sprak eerder ook tegen dat hij was misbruikt, maar kwam daar op terug.

Pedofiel
"Het gaat om hetzelfde soort misbruik als bij Wade", zou een bron hebben gezegd. James is nu computerprogrammeur, getrouwd, heeft twee jonge kinderen en woont in Californië. Door de aanklacht van Wade zou hij zich hebben gerealiseerd dat Jackson een kindermishandelaar en een pedofiel is.

"Zodra je zelf kinderen hebt, verandert je kijk op het leven", zou James hebben laten weten. James zou denken dat enkele problemen waar hij mee worstelt veroorzaakt zijn door het misbruik van Jackson. Pas sinds hij in therapie is, kan hij aan de slag met de weggestopte problematiek.

Volgens een expert is het heel gewoon dat mannen die seksueel zijn misbruikt dit lang verborgen houden. Ze wachten gemiddeld 20 jaar met het naar buiten brengen van hun verhaal.