Exclusief voor abonnees

"Niets in dit land haalt de grandeur van de Memorial"

EPA

Zijn we ons wel genoeg bewust dat we vrijdag als sportnatie een hoogdag beleven die wereldwijd tot afgunst stemt? De Memorial Van Damme is het kroonjuweel van de internationale atletieksport. Een podium met olympische kampioenen, recordhouders en aanstormend talent uit de vier windstreken - de Navo maakt het in Brussel niet mee. En dat terwijl we niet echt het mekka van atletiek zijn.  

Niets in dit land haalt de grandeur van de Memorial. Het is een waanzinnige prestatie van vakmensen en idealisten die verzot zijn op hun sport. Zij zorgen er al veertig voor dat de failed state nog een onbeschadigd uithangbord heeft. Glamour dn prestige in een stadion dat vooral gekend is als voetbaltempel. De factor Brussel is mede hefboom van deze magische avond. De sukkel die ervan droomt de Memorial te verplaatsen naar Brugge is een demagoog die gehuchtenromantiek laat voorgaan op internationale uitstraling. Hij begrijpt niets van het grensoverschrijdende cachet van de Memorial. Alsof een atletiekpiste in Brussel inwisselbaar zou zijn voor een mistige waterkant met bevlogen West-Vlaamse hengelaars.  

De olympische prestaties van de Belgen zullen deze editie van de Memorial een aparte kleur geven. Met Nafi Thiam als rockstar en diva. De Nederlandse Dafne Schippers is ook een esthetisch geschenk. Maar pas echt ontroerd zal het stadion zijn in een uitgestelde ovatie voor Kim Gevaert en haar gouden sprintmeisjes. Ook omdat Kim gedurende vele jaren de ambassadrice van de Memorial is geweest. Met de nederigheid van een pasionaria die meer voor land en volk dan voor zichzelf heeft gelopen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: