"Nederlandse koningin Juliana kocht schilderij Vlaamse meester uit nazi-inboedel"

Archiefbeeld: Koningin Beatrix en koningin Juliana van Nederland in het Paleis op de Dam in Amsterdam, 30 April 1980.
EPA Archiefbeeld: Koningin Beatrix en koningin Juliana van Nederland in het Paleis op de Dam in Amsterdam, 30 April 1980.
De Nederlandse koningin Juliana kocht in 1948 een schilderij van de Vlaamse meester Paul Bril, dat afkomstig was uit de inboedel van nazi Hans Fischböck. Dat schrijven de regionale kranten van de Holland Media Combinatie op basis van eigen archiefonderzoek. Juliana kocht het werk via de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK), die na de oorlog belast was met de opsporing en de recuperatie van geroofde kunstwerken.

In het aankoopcontract staat de naam van Fischböck vermeld. De Oostenrijker was onder het nazibewind in Nederland onder meer belast met de onteigening van Joodse vermogens. Het schilderij, dat de Heilige Hubertus in een landschap voorstelt, behoorde oorspronkelijk toe aan Jos H. Gosschalk uit Den Haag. Die keerde na de oorlog als overlevende terug uit concentratiekamp Theresienstadt (het Tsjechische Terezin).

Professor Rudi Ekkart doet bij onze noorderburen momenteel een onderzoek naar eventuele roofkunst in de collectie van het koninklijk huis. De bevindingen van zijn onderzoekscommissie worden dit voorjaar bekendgemaakt, aldus de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst.

Paul Bril (1554-1626) was een Vlaams kunstschilder van landschappen uit de barokperiode. Hij verbleef lange tijd in Rome, waar hij opdrachten kreeg van verschillende pausen.

De Nederlandse koningin Juliana stierf in 2004 op 94-jarige leeftijd.