"Meesterbrein? Dat is te veel eer voor Abaaoud"

EPA
'Meesterbrein', wordt hij genoemd. 'Architect van aanslagen.' Maar dat vinden sommige experts veel te veel eer voor Abdelhamid Abaaoud, de terrorist die woensdag waarschijnlijk omkwam bij de politieraid. "Als hij echt zo belangrijk was voor IS,  zou de kruidenierszoon uit Molenbeek nooit zelf in de vuurlinie in Parijs hebben ­gestaan."

Sommigen linken Abaaoud ook aan de mislukte aanslag op de Thalys, die op een kerk in de omgeving van Parijs én de aanslag in het Joods Museum. Daardoor vergaarde hij in de wereldwijde media intussen bijnamen als 'architect van veel aanslagen' en 'meesterbrein'.

"Te veel eer", vinden sommige autoriteiten. Zoals Wassim Nasr, de befaamde terrorisme-analist van 'France 24'. Die degradeert de kruidenierszoon  van meesterbrein naar operationeel commandant. Of anders gezegd: een middenmoter, maar zéker niet de rechterhand van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.  

De grootvader van Abdelhamid Abaaoud kwam een halve eeuw geleden naar België. Hij werkte er als mijn­werker. Zijn zoon Omar - de vader van Abdelhamid -werkte zich op en opende een kruidenierswinkel in Molenbeek.

LEES HET VOLLEDIGE PORTRET IN ONZE DIGITALE KRANT (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)