"Lichaam Maddie McCann is gecremeerd"

Een poster van Maddie op een kerkdeur in Praia da Luz.
Reuters Een poster van Maddie op een kerkdeur in Praia da Luz.
Madeleine McCann is gecremeerd nadat haar lichaam in een grafkist is gestopt. Dat beweert althans de voormalige Portugese detective Goncalo Amaral die betrokken was bij het onderzoek naar de vermiste Britse peuter. Maddie's ouders, Kate en Garry McCann, hopen nog steeds dat hun dochter wordt gevonden.

Amaral - die over de zaak het boek De waarheid over de Leugen schreef - deed zijn opmerkelijke uitspraak in een documentaire op de Portugese televisie over de verdwijning van Maddie, op 3 mei precies tien jaar geleden. Kort daarvoor lieten Kate en Garry McCann de BBC weten nog steeds te geloven dat hun dochter wordt gevonden.

"We hebben informatie over drie personen die een kerk 's nachts via een zijdeur binnenkwamen. Ze hadden een doos bij zich", vertelt Amaral tegen The Sun. "Er zou later een Britse vrouw worden gecremeerd. Het is goed mogelijk dat Maddie's overblijfselen in de doos zaten en vervolgens in de kist zijn gestopt". Volgens de voormalige detective zouden Kate en Garry McCann informatie achterhouden. Zij hadden sleutels van de kerk.

13 miljoen euro

De afgelopen jaren passeerden veel theorieën over de vermissing de revue. De verdwijning zou het werk van een pedofiel geweest zijn of er was sprake van een misgelopen inbraak
 
Maddie's ouders en Amaral leven - op z'n zachtst gezegd - op gespannen voet met elkaar. In zijn boek stelt Amaral dat Kate en Gary zelf betrokken zijn bij de verdwijning van hun dochter. In 2015 spande de familie met succes een rechtszaak tegen hem aan. Amaral moest 250.000 euro smartengeld betalen. De uitspraak werd later door het hof weer teruggedraaid en nu wil Amaral geld zien van de familie.

De zoektocht naar Maddie heeft inmiddels 13 miljoen euro gekost. Vorige maand maakte de Britse politie extra geld vrij zodat het onderzoek nog een half jaar kan worden verlengd.

De voormalige Portugese detective Goncalo Amaral
ASSOCIATED PRESS De voormalige Portugese detective Goncalo Amaral