"Leterme op de hoogte van intimidatie door Libische diplomaten"

belga
Een Libische oppositiegroep in België beschrijft in een brief aan premier Yves Leterme (CD&V) concrete "intimidatiepraktijken" van Libische diplomaten trouw aan Kadhafi tegen diplomaten en hun families die de kant van de opstand kozen. Dat schrijft de krant De Morgen.

Drie diplomaten van de Libische ambassade in Brussel kozen kort na de start van de opstand in hun land de kant van de oppositie. Diplomaten trouw aan Kadhafi maken hen sindsdien het leven zuur. Oppositiegroep 'Libyan Working Group' schreef dat op 26 april aan premier Leterme.
 
Fysieke bedreigingen
In het schrijven wordt aangeklaagd dat de drie diplomaten en hun families "permanent lastiggevallen worden en ook bedreigingen krijgen aan het adres van hun familie in Libië." Na fysieke bedreigingen trokken ze ondertussen hun kinderen uit school terug.
In de brief worden twee Kadhafi-getrouwe diplomaten in detail beschuldigd. Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de brief, maar ondernam vooralsnog geen stappen.
 
Kant kiezen
Volgens Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) is het tijd dat België kiest. "We bombarderen Kadhafi's stellingen. De EU opent een kantoor in Benghazi. Frankrijk erkent Kadhafi's diplomaten niet meer. België kan zijn spreidstand niet langer volhouden. Het is tijd dat minister van Buitenlandse Zaken Vanackere conclusies trekt. België moet de Libische diplomaten die Kadhafi nog steunen vragen te vertrekken, zeker nu er steeds meer getuigenissen zijn over intimidatie vanuit de ambassade."
 
Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zal het Belgische standpunt over Libië de volgende dagen duidelijker worden. (belga/tma)