'La La Land' grote winnaar van de Golden Globes

Ryan Gosling en Emma Stone met hun Golden Globes. Hun film 'La La Land' was de grote winnaar van de avond en verzilverde al haar zeven nominaties, een historische prestatie.
AFP Ryan Gosling en Emma Stone met hun Golden Globes. Hun film 'La La Land' was de grote winnaar van de avond en verzilverde al haar zeven nominaties, een historische prestatie.
Ryan Gosling en Emma Stone hebben vannacht allebei een Golden Globe gewonnen voor hun hoofdrol in de filmmusical 'La La Land'. Die film heeft al haar zeven nominaties verzilverd en is daarmee de meest gelauwerde film in de geschiedenis van de Golden Globes. De Nederlander Paul Verhoeven won met zijn Franse film 'Elle', met Isabelle Huppert in de hoofdrol, de prijs voor de beste buitenlandse film. Huppert won totaal onverwacht de prijs voor 'beste drama-actrice'. 'Moonlight' kaapte de belangrijkste Golden Globe van 'beste drama' weg. Onze reporter Kristien Morato volgde voor u het filmfeest live in Beverly Hills, Los Angeles.

In Beverly Hills is deze nacht de uitreiking van de Golden Globes van start gegaan. Dit jaar was er extra beveiliging - naar aanleiding van de aanslagen in Europa en de schietpartij in Florida afgelopen week. Niet alle sterren konden door de lange beveiligingsrijen op tijd binnen zijn voor de hapjes en drankjes voorafgaand aan het feest.

Presentator Jimmy Fallon begon de uitreiking van de prominente televisie- en filmprijzen met een parodie op grote kanshebber 'La La Land'.

De eerste prijs van de avond ging naar Aaron Taylor-Johnson voor beste mannelijke bijrol in 'Nocturnal Animals' en Tracee Ellis Ross voor haar bijrol in 'Black-ish', over een middleclass Amerikaans gezin.

Beste komedieserie
De serie 'Atlanta' heeft won verrassend een Golden Globe als beste komedieserie op televisie. Atlanta versloeg 'black-ish', 'Veep', 'Mozart in the Jungle' en 'Transparent'. 'Atlanta' gaat over twee broers die het proberen te maken in de rapscene in de gelijknamige stad. Acteur Donald Glover won later ook de Golden Globe voor 'beste acteur in een komedieserie'.

In beide dankwoorden prezen de winnaars het feit dat Hollywood het afgelopen jaar meer oog had voor de verhalen van donkere Amerikanen.

Sarah Paulson wint (niet zo verrassend) een Golden Globe in de categorie 'beste actrice in een tv-film of miniserie' voor haar rol in 'The People vs OJ Simpson', die de rechtszaak tegen sportlegende OJ Simpson reconstrueert.

De serie krijgt ook een Golden Globe als beste miniserie. Paulson vertolkt in de serie de rol van openbaar aanklager Marcia Clark. Ze versloeg onder meer Charlotte Rampling ('London Spy') en Kerry Washington ('Confirmation'). De makers van de serie beklemtoonden dat het verhaal van OJ Simpson "laat zien dat rechtspraak niet blind is voor ras of geslacht".

Tracee Ellis Ross met haar Golden Globe voor haar rol in 'black-ish'.
AFP Tracee Ellis Ross met haar Golden Globe voor haar rol in 'black-ish'.
De cast van 'Atlanta'.
AFP De cast van 'Atlanta'.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hugh Laurie ontvangt zijn derde Golden Globe, ditmaal voor zijn bijrol in 'The Night Manager', die hiermee ook zijn eerste prijs van de avond krijgt. Eerder verloor de serie van 'The People vs OJ Simpson' in de categorie 'beste miniserie'.

Zeven Golden Globes voor 'La La Land'
'La la Land' wint niet verrassend de Golden Globe voor de beste soundtrack. In de openingsact van de ceremonie werd een van de liedjes uit de film nog geparodieerd. De film wint ook de Golden Globe voor de beste filmsong met 'City of Stars'. Ook werd de film bedeeld met het beeldje voor beste screenplay.

Ryan Gosling
wint zijn eerste Golden Globe voor zijn rol in de filmmusical als ambitieuze jazzpianist die verliefd wordt op een actrice (Emma Stone). De acteur won de prestigieuze filmprijs voor de beste hoofdrol in een musical of komedie. Gosling dankte zijn medespeelster Emma Stone en regisseur Damien Chazelle. "Eigenlijk zou ik deze prijs in drie stukken moeten hakken. Hij is net zo goed voor jullie."

Later op de avond won Damien Chazelle zelf nog de Golden Globe voor 'beste regisseur'. Daarna viel ook hoofdrolspeelster Emma Stone in de prijzen: ze kreeg de Golden Globe voor haar optreden als beste vrouwelijke hoofdrol in een musical of komedie. Tot slot verzilverde de film ook haar zevende en laatste nominatie, die voor 'beste musical of komedie'.

Met die belangrijke prijs wist de musical de laatste van zijn zeven nominaties te verzilveren. Daarmee is 'La La Land' voortaan de film met de meeste Globes. Het vorige record werd gedeeld door 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' en 'Midnight Express', elk goed voor zes Golden Globes.

Hugh Laurie in 'The Night Manager'.
AP Hugh Laurie in 'The Night Manager'.
Emme Stone.
AFP Emme Stone.

Beste vrouwelijke bijrol

Actrice Viola Davis kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol voor haar acteerwerk in het drama 'Fences'. De film van Denzel Washington vertelt over problemen van een Afro-Amerikaans echtpaar in het Amerika van de jaren vijftig. Het was de eerste maal dat Davis de prijs won. Ze was vier maal eerder genomineerd, onder meer voor haar rol in de hitserie 'How To Get Away With Murder'. De actrice, die uit een arm gezin komt, noemde in haar dankwoord haar vader die in 1936 geboren werd. "Zijn levensverhaal verdient het om verteld te worden, en schrijver August Wilson heeft dat met Fences gedaan", stelde ze.

Olivia Colman wint dan weer de Golden Globe in de categorie 'beste vrouwelijke bijrol in een tv-film of miniserie' in de serie 'The Night Manager'. Helaas is ze niet aanwezig om de prijs op te halen. De Brit Tom Hiddleston wint dan weer de Golden Globe voor 'beste acteur in een tv-film of miniserie' voor zijn rol in 'The Night Manager'. De film valt daarmee drie keer in de prijzen.

Viola Davis bij haar aankomst bij de ceremonie van de Golden Globes.
EPA Viola Davis bij haar aankomst bij de ceremonie van de Golden Globes.

Paul Verhoeven wint Golden Globe voor 'Elle'

De Nederlandse regisseur Paul Verhoeven heeft won de Golden Globe voor 'beste buitenlandse film' met zijn Franse thriller 'Elle'. De Nederlandse regisseur versloeg met zijn controversiële film onder meer de Duitse favoriet, de komedie Toni Erdmann. 'Elle' vertelt over een vrouw (Isabelle Huppert) die op zoek gaat naar haar verkrachter. Verhoeven prees bij de uitreiking de filmpers die de Golden Globes uitreikt. "Fijn dat jullie allemaal zo openminded zijn", aldus de regisseur. Er was enkele weken geleden veel kritiek toen bleek dat de film de shortlist van de Oscars niet had gehaald.

Isabelle Huppert won totaal onverwachts de Golden Globe voor beste drama-actrice voor haar hoofdrol in het verkrachtingsdrama 'Elle'. Huppert versloeg hiermee favoriet Natalie Portman, die in 'Jackie' presidentsvrouw Jackie Kennedy vertolkt. De Franse actrice was zeer geëmotioneerd toen ze de prijs in ontvangst mocht nemen. "Dank je Paul, voor wat je bent, en dat je me liet zijn wie ik ben", aldus Huppert. Verhoeven gaf zijn hoofdrolspeelster een staande ovatie.

Disneyfilm 'Zootopia' kreeg dan weer de Golden Globe voor beste animatiefilm en versloeg 'Kubo and the Two Strings', 'Moana', 'My Life as a Zucchini' en 'Sing'.

De Franse actrice Isabelle Huppert, hoofdrolspeelster van 'Elle' samen met de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, die de Golden Globe voor 'beste buitenlandse film' in de wacht sleepte.
EPA De Franse actrice Isabelle Huppert, hoofdrolspeelster van 'Elle' samen met de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, die de Golden Globe voor 'beste buitenlandse film' in de wacht sleepte.
Paul Verhoeven en Isabelle Huppert.
AFP Paul Verhoeven en Isabelle Huppert.

Netflix ontvangt twee Globes voor 'The Crown'

Streamingsdienst Netflix heeft twee Golden Globes in de wacht gesleept voor de dramaserie 'The Crown'. De serie, waarvan dit jaar het eerste seizoen werd uitgezonden, vertelt over het roerige leven van de Britse koningin Elizabeth II. De Britse Actrice Claire Foy (32) kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in een serie. En de makers van The Crown mochten de Golden Globe voor de beste dramaserie van het jaar in ontvangst nemen.

Actrice Meryl Streep ontvangt dit jaar de De 'lifetime Cecil B. DeMille' award uit handen van Viola Davis, die met haar samenspeelde in 'Doubt'. Streep maakt ook nog kans op een Golden Globe voor beste actrice in een komedie.

De Britse Actrice Claire Foy (32) kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in een serie en droeg de prijs op aan de echte Britse koningin Elizabeth, die ze in 'The Crown' speelt.
EPA De Britse Actrice Claire Foy (32) kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in een serie en droeg de prijs op aan de echte Britse koningin Elizabeth, die ze in 'The Crown' speelt.

Acteur Casey Affleck, het broertje van Ben, won de Golden Globe voor beste drama-acteur voor zijn rol in 'Manchester By the Sea'. De prijs voor beste acteur in een dramaserie ging naar Billy Bob Thornton voor zijn rol in de Amazon-serie 'Goliath'.

De film 'Moonlight' wint tot slot de belangrijkste Golden Globe: die van 'beste dramafilm. De film volgt een zwarte jongen die in de jaren tachtig opgroeit in Miami en zich daar probeert staande te houden terwijl hij worstelt met zijn achtergrond en seksualiteit.

Overzicht winnaars Golden Globes 2017

Films
- Beste actrice in een drama: Isabelle Huppert in 'Elle'.
- Beste acteur in een drama: Casey Affleck in 'Manchester by the Sea'.
- Beste acteur in musical of comedy: Ryan Gosling in 'La La Land'.
- Beste acteur in een musical of comedy: Emma Stone in 'La La Land'.
- Mannelijke bijrol: Aaron Taylor-Johnson in 'Nocturnal Animals'.
- Vrouwelijke bijrol: Viola Davis in 'Fences'.
- Beste Soundtrack: Justin Hurwitz in 'La La Land'.
- Beste Lied: 'City of Stars' in 'La La Land'.
- Beste regisseur: Damien Chazelle voor 'La La Land'
- Beste screenplay: 'La La Land'
- Beste animatiefilm: 'Zootopia'.'
- Beste dramafilm: 'Moonlight'.
- Lifetime Cecil B. DeMille Award: Meryl Streep
- Beste buitenlandse film: 'Elle'

Televisieseries
- Beste dramaserie: 'The Crown'.
- Actrice in dramaserie: Claire Foy in 'The Crown'.
- Acteur in dramaserie: Billie Bob Thornton in 'Goliath'.
- Tv-serie - musical of komedie: 'Atlanta'
- Acteur in komedieserie: 'Donald Glover'
- Actrice in komedieserie: Tracee Ellis Ross in 'black-ish'.
- Tv-film of miniserie:  'The People v. O.J. Simpson: American Crime Story'.
- Acteur in tv-film of miniserie: Tom Hiddleston in 'The Night Manager'.
- Actrice in tv-film of miniserie: Sarah Paulson in 'The People v. O.J. Simpson: American Crime Story'.
- Mannelijke bijrol in tv-film of miniserie: Hugh Laurie in 'The Night Manager'.
- Vrouwelijke bijrol in tv-film of miniserie: Olivia Colman in 'The Night Manager'

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.