'Kerstakkoord' over gevangenenruil in Oekraïne

In aanloop naar Kerstmis kregen de separatisten nog hulp- en kerstgoederen via een Russusch konvooi.
EPA In aanloop naar Kerstmis kregen de separatisten nog hulp- en kerstgoederen via een Russusch konvooi.
De opstandelingen in het oosten van Oekraïne en de autoriteiten in Kiev zullen binnenkort gevangenen uitwisselen, zo kondigden de rebellen vandaag aan.

"Er is een akkoord" om 225 Oekraïners, die door de rebellen worden vastgehouden, te ruilen voor 150 door de autoriteiten opgesloten rebellen. Dat maakte de "president"van de zelfverklaarde Republiek van Loehansk, Igor Plotnitski, bekend aan het Russische persagentschap Ria Novosti. Het is mogelijk dat de ruil vanaf dit weekend plaatsvindt, voegde hij nog toe.

Zijn ambtgenoot van de zelfverklaarde Republiek van Donetsk, Aleksandr Zachartsjenko, kondigde gelijkaardige informatie aan. "Er zal een ruil van krijgsgevangenen plaatsvinden, 150 tegen 225", zei hij.

"Anderen kunnen volgen"

Aan Oekraïense zijde kon geen onmiddellijke bevestiging verkregen worden over het akkoord, maar een hoge verantwoordelijke bij de Oekraïense veiligheidsdienst SBU bevestigde dat de cijfers besproken waren met de rebellen in aanloop naar de vredesonderhandelingen in het Wit-Russische Minsk. "We hopen dat binnenkort een grote ruil gebeurt" en dat "anderen nog kunnen volgen", verduidelijkte hij. Volgens hem houden de rebellen in het oosten momenteel meer dan 680 Oekraïners vast.

Gisteren zaten de in het conflict betrokken partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel in Minsk. De gesprekken duurden meer dan vijf uur, maar over resultaten werd na afloop niets bekendgemaakt. Bij de gesprekken zijn zowel de rebellen als de autoriteiten, maar ook Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) betrokken. Sinds april vielen meer dan 4.700 doden bij het gewapende conflict.