"Je bent ontslagen": deze mensen stuurde Donald Trump al allemaal de laan uit als president

photo_news
Het was een donderslag bij heldere hemel toen Donald Trump directeur James Comey van het FBI dinsdag ontsloeg. Maar hij was niet de eerste topman die door de Amerikaanse president aan de deur werd gezet in zijn eerste maanden in het Witte Huis. Een overzicht.

Sally Yates

Waarnemend minister van Justitie Sally Yates (56) mocht op 30 januari beschikken, nadat ze geweigerd had om het controversiële inreisverbod van Trump voor mensen uit zeven moslimlanden te steunen. Yates, die nog door Obama was aangesteld maar gevraagd was om haar post te blijven waarnemen tot de eedaflegging van Jeff Sessions, diende zo amper 10 dagen onder de nieuwe president. Ze vroeg de juristen van het United States Department of Justice om het decreet niet te verdedigen in de rechtbank omdat ze niet overtuigd was van de rechtmatigheid. "U heeft het ministerie van Justitie verraden", klonk het bij Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer.

Sally Yates.
photo_news Sally Yates.

Mike Flynn

De voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur moest zijn post verlaten op 13 februari, nadat aan het licht was gekomen dat hij vicepresident Mike Pence en zijn collega's misleid had over zijn contacten met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten in november vorig jaar. Die gingen over het opheffen van de economische sancties tegen het land. Hij was toen nog niet aangesteld en mocht die gesprekken niet voeren. Hij werd opgevolgd door luitenant-generaal Herbert McMaster.

Mike Flynn.
ap Mike Flynn.

Craig Deare

Deze hooggeplaatste medewerker van de Nationale Veiligheidsraad (60) werd in februari ontslagen nadat hij in een speech voor een denktank in Washington kritiek had geuit op Donald Trump en enkele van zijn topmedewerkers, onder meer Steve Bannon, Trumps dochter Ivanka Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner. De directeur van de divisie Western Hemisphere noemde het Witte Huis disfunctioneel en gaf genante details over een telefoontje van Trump met de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto.

Craig Deare.
CIA Craig Deare.

Preet Bharara

De voormalige openbare aanklager van het Zuidelijke District van New York (48) mocht beschikken op 11 maart, nadat hij weigerde om een bevel uit te voeren van minister van Justitie Jeff Sessions. Die wilde dat hij alle 46 de procureurs zou ontslaan die door Barack Obama waren aangesteld. Bharara liet geen misverstand bestaan over wat hem precies overkomen was. "Ik heb geen ontslag genomen. Enkele ogenblikken geleden werd ik ontslagen. Het was me een grote eer om te dienen als openbare aanklager van het Zuidelijke District van New York", tweette hij toen.

Preet Bharara.
ap Preet Bharara.

Angella Reid

De eerste vrouw die aan het hoofd kwam van het personeel van het Witte Huis werd een week geleden onverwacht en op staande voet ontslagen. Volgens het Witte Huis zelf als onderdeel van het aanstellen van eigen personeel van de Trump Administratie. "We zijn in de beste verstandhouding uit elkaar gegaan en wensen haar het allerbeste", klonk het bij woordvoerster Sarah Huckabee Sanders. Angella Reid zelf wilde zelf geen commentaar geven.

Angella Reid.
nbc Angella Reid.

James Comey

Het meest recente slachtoffer van de ontslaggolf van Trump: directeur van het FBI James Comey (56) werd officieel door de president ontslagen voor de manier waarop hij het onderzoek voerde naar Hillary Clintons gebruik van een private e-mailserver toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Het ontslag kon op verontwaardigde reacties rekenen van zowel Republikeinen als Democraten en die laatste hebben nu gevraagd om een onafhankelijke aanklager aan te stellen die de potentiële banden van de Trumpcampagne met de Russen moet onderzoeken. "Het is voorbij en het is oké", schreef Comey in zijn afscheidsbrief aan zijn personeel. " Het was wel erg moeilijk om een groep mensen te verlaten die enkel willen doen wat juist is."

James Comey.
ap James Comey.