"IS voert culturele zuivering uit in Irak en Syrië"

In augustus vernielden IS-strijders drie graftorens in Palmyra, bouwwerken die dateren van tussen 44 en 103 voor Christus.
AP In augustus vernielden IS-strijders drie graftorens in Palmyra, bouwwerken die dateren van tussen 44 en 103 voor Christus.
De terreurgroepering Islamitische Staat is verantwoordelijk voor de systematische vernieling van belangrijke historische sites in Syrië en Irak. Volgens Unesco-baas Irina Bokova poogt IS daarmee culturele identiteiten uit te wissen.

Bokova, directeur-generaal van het erfgoedagentschap van de Verenigde Naties, stelt dat de wereld geschokt is door de schaal waarop islamitische terreurgroepen de voorbije jaren historisch en cultureel belangrijke sites vernietigen.

De recente vernielingen in Syrië door IS vergelijkt Bokova met de vernietiging van manuscripten door islamitische strijders in Mali in 2013 en het dynamiteren door de taliban van boeddhastandbeelden in het Afghaanse Bamiyan.

Wissen culturele identiteit
"Ik noem dit culturele zuivering", zegt Bokova. Zij beklemtoont dat het vernielen van erfgoed moet gezien worden als een poging tot het uitwissen van een culturele identiteit.

In een interview met Russia Today klaagt Bokoba de systematische vernieling van belangrijke historische sites aan, "samen met het op industriële schaal plunderen van archeologische sites".

De vernietiging van delen van Palmyra in Syrië, dat Unesco Werelderfgoed is, zorgde voor wereldwijde verontwaardiging. Maar het plunderen en verkopen van antiquiteiten helpt IS ook aan fondsen voor hun operaties.

In februari vaardigde de Veiligheidsraad van de VN een resolutie uit die maatregelen voorziet om de handel in culturele objecten uit Irak en Syriê aan banden te leggen.

Kritiek
"Voor het eerst hebben we de Veiligheidsraad ervan kunnen overtuigen iets te ondernemen tegen datgene wat we al sinds het begin van het Syrische conflict aanklagen", zei Bokova in het interview.

"Ik kreeg toen kritiek in de pers, die zei dat de Unesco zich bekommerde om oude stenen terwijl mensen sterven".

In augustus vernielden IS-strijders drie graftorens in Palmyra, bouwwerken die dateren van tussen 44 en 103 voor Christus. De tempel van Bel, een iconische religieus gebouw dat meer dan 2000 jaar oud was, werd ook vernield.