"IS-topman Al-Baghdadi voelt dat einde nadert"

AP
Na een lange stilte trad Abu Bakr Al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat (IS), gisteravond weer in de publiciteit. IS-bolwerk Mosoel staat onder druk en dus riep hij zijn volgers via een audioboodschap op nog harder te strijden tegen het Iraakse leger en de westerse internationale coalitie. Al-Baghdadi leeft dus nog. "Zijn bericht is een signaal dat het slecht gaat met IS", zegt de Belgische jihadisme-deskundige Pieter van Ostaeyen. "Wanneer hij gedood wordt is de kans groot dat zijn aanhangers in West-Europa aanslagen gaan plegen uit woede voor zijn dood", zegt van Ostaeyen.

"Al-Baghdadi moet aanvoelen dat het einde nadert", zegt Van Ostaeyen, verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven, over de terroristische leider die sinds 2014 opzettelijk de publiciteit vermeed. Sinds het oprukken van IS is hij slechts één keer op camera verschenen en gisteren publiceerde hij pas zijn derde audioboodschap. Zodoende is het hem gelukt onder de radar te blijven van Amerikaanse luchtaanvallen. Ieder blijk van leven kan hem immers fataal worden. Dat hij nu van zich laat horen, zegt daarom veel.

Boodschap
"Toen gisteravond bekend werd dat er een nieuwe boodschap was van IS, wist ik zeker dat het van Al-Baghdadi was", aldus van Ostaeyen. "Hij treedt niet zomaar naar buiten. Hij moet voelen dat zijn organisatie aan het afkalven is. Daarom wil hij zijn volgelingen een duidelijke boodschap meegeven: 'Zelfs als ons land verloren gaat, zelfs wanneer alle leiders ten val zijn gebracht, zelfs dan blijft Islamitische Staat bestaan'."

In het audiofragment roept de kalief zijn strijders op om Mosoel te beschermen tegen het Iraakse leger. Sinds 17 oktober is de strijd om de stad, een belangrijk bolwerk van IS, gaande tussen de Irakezen en de strijders van de extremistische groepering. De val van Mosoel kan daarom beslissend zijn in de strijd tegen IS. Temeer omdat wordt vermoed dat Al-Baghdadi zich in de stad verschuilt. De stad is inmiddels omsingeld, het Iraakse leger lijkt aan de winnende hand te zijn.

Grote gevolgen
Of de val van Mosoel ook zal betekenen dat de terroristische leider gepakt wordt, valt niet te zeggen. "Maar we kunnen veronderstellen dat de Amerikanen hier bovenop zitten," zegt Van Ostaeyen. Hij denkt dat de gevolgen groot zullen zijn voor IS als hun leider ten val komt.

"Als hij gedood wordt, is Islamitische Staat een martelaar rijker", aldus de wetenschapper. Dit draagt volgens hem bij aan de slachtofferrol waar de terroristen zich graag achter verschuilen. Een belangrijk argument om nieuwe strijders te rekruteren is de discriminatie van soennitische moslims, die volgens hen sinds de Amerikaanse inval van Irak in 2003 aan de gang is. "De dood van hun leider zal daarom enorme woede tegen het westen oproepen", zegt Van Ostaeyen.

reuters

Europa
Daarmee wordt de kans volgens hem groot dat sympathisanten in Europa zich aansluiten bij de organisatie. Afreizen naar het kalifaat is praktisch onmogelijk nu het geen grens meer heeft met Turkije. Wel kan het gevaar voor terroristische aanslagen in het westen groter worden. "Al-Baghdadi roept in zijn boodschap op om verder te gaan met het plegen van aanslagen in het westen. Wanneer hij gedood wordt is de kans groot dat aanhangers in West-Europa hier gehoor aan geven, uit woede voor zijn dood."