"IS heeft 400 strijders opgeleid om Europa aan te vallen"

Kos
IS heeft minstens 400 strijders opgeleid om dodelijke aanvallen uit te voeren in Europa. De aparte terreurcellen wachten op een sein van bovenaf om in actie te treden. Dat meldt persagentschap AP.

Ook al verliest IS terrein in Syrië en Irak, hun strijdkrachten zijn nog lang niet uitgeschakeld. Europese en Irakese inlichtingendiensten spreken van speciale kampen in Irak en Syrië waar jihadisten getraind worden voor de 'heilige oorlog'. De leiders van de terreurcellen hebben de opdracht gekregen om uit te zoeken waar, wanneer en hoe ze het best zouden toeslaan. Eerder had ook de gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud al laten verstaan dat hij samen met 90 kompanen Europa binnengedrongen was.

"We weten het niet precies"
Schattingen lopens zelfs op tot 600 strijders, menen experts. Onder hen ook de Franse senatrice Nathalie Goulet, die een commissie voorzit om jihadnetwerken op te sporen. "Maar de waarheid is dat we het niet precies weten, anders zouden zo'n aanslagen niet kunnen gebeuren", klinkt het.

Onder de radar
Velen blijven ook onder de radar: van de broers el-Bakraoui raakte pas bekend dat ze iets met terrorisme te maken hebben toen bleek dat ze Salah Abdeslam onderdak verschaften. Het appartement werd door Khalid gehuurd onder een valse naam. Een week later zou hij samen met Ibrahim toeslaan op de luchthaven en in het metrostation. Mohamed Belkaid, de terrorist die in Vorst doodgeschoten werd door de politie, had enkel een diefstal op zijn naam staan.

"Statement"
"Abdeslam is er niet alleen in geslaagd om lang buiten schot te blijven, hij kon ook nog een nieuwe aanval opzetten", klinkt het uit de mond van Goulet. "Met medeplichtigen en bommengordels, net zoals in Parijs. Ze dachten dat hij zijn mond voorbij zou praten, dus hebben ze nu toegeslagen. Om duidelijk te maken dat zo'n arrestatie niets aan de zaak verandert."

"Training duurt nu veel langer"
"Franstaligen met Noord-Afrikaanse, Franse of Belgische roots krijgen de leiding toegewezen in die terreurcellen", aldus een Europese veiligheidsbron. Ook al is het anoniem, de man weet waarover hij praat. Zo heeft hij veel info opgevangen van strijders die teruggekeerd zijn naar Europa. "Ze worden getraind op het vlak van strijdplannen, explosieven en afluistertechnieken. Het grote verschil met twee jaar geleden is dat die training toen slechts enkele weken duurde. Nu is dat veel langer. Het voornaamste doel is ook niet meer om zo veel mogelijk slachtoffers te maken, maar wel om zo veel mogelijk terreuroperaties op poten te zetten. Zo moet de vijand meer geld uitgeven en ordetroepen inzetten."

Met de glimlach
Drie dagen geleden onthulde The New York Times al enkele akelige details uit een Frans politierapport. Zo keek Ibrahim Abdeslam, de broer van Salah, de mensen naar verluidt met een glimlach aan toen hij een bistro binnenwandelde. Hij verontschuldigde zich voor het ongemak dat hij had veroorzaakt en dan blies hij zichzelf op.    

Opgewacht aan nooduitgang
Een van de schutters in de concertzaal Bataclan stond de vluchtende concertgangers op te wachten aan de nooduitgang. Terwijl de anderen aan de voorkant waren binnengegaan. Zo konden de slachtoffers geen kant meer op, want ze werden ingesloten door de jihadisten. Enkele gegijzelden moesten van de terroristen voor de deur zitten en als menselijk schild dienst doen in het geval de politie zou opduiken. IS-strijder Samy Amimour had de tijd om tijdens de gijzeling, met het ontstekingsmechanisme in de hand, de xylofoon te spelen. Terwijl hij de hele tijd sadistisch lachte, aldus een van de getuigen.

Smartphones van gijzelaars
Ook gebruikten de daders de smartphones van gijzelaars, wat een teken is dat ze een nieuwe manier van communicatie ontwikkeld hebben. Het gerecht wist hoe ze in Europa in 2014 en begin 2015 met elkaar communiceerden. Agenten waren namelijk op gecodeerde berichten gestoten. Zo bleef de politie op de hoogte van hun plannen. Maar de terroristen in Parijs gebruikten nieuwe toestellen die ze pas enkele minuten voor de aanvallen activeerden, of ze gebruikten toestellen van slachtoffers.

Communicatie in Bataclan
Een van de getuigen in de Bataclan zei hoe ze één van de terroristen op een laptop zag werken. "Het was heel raar, hij keek naar een hoop lijnen op het scherm. Er was geen foto of hij zat niet op internet." Deze omschrijving bevestigt de hypothese van bepaalde software waar IS tijdens de aanvallen gebruik van zou gemaakt hebben. In het afval buiten aan de Bataclan vond de politie een smartphone van Samsung waar een Belgische simkaart in zat. Die slechts een dag op voorhand was geactiveerd. Daar stonden foto's van het grondplan van de concertzaal Bataclan op.

Hoe communiceert IS?
De GPS-gegevens gingen naar een hotel waar twee studio's op de naam van Abdeslam gereserveerd stonden. Samen met zijn broer Ibrahim zou hij de logistiek van de aanslagen georganiseerd hebben. Op verschillende locaties van de aanslagen hebben onderzoekers wegwerptoestellen gevonden. Het meest opvallende is wat er niet op staat: geen mails of chatconversaties. In het politierapport staat dat er ook geen e-mail of andere vormen van elektronische communicatie op geen enkel gevonden toestel staat. De veiligheidsdiensten hebben voorlopig dus geen flauw idee hoe jihadisten in Europa nu communiceren.

REUTERS