"IS bereidt dodelijke cyberaanslagen voor"

THINKSTOCK
Terreurgroep Islamitische Staat werkt aan dodelijke cyberaanslagen op doelen in Groot-Brittannië. Dat heeft de Britse minister van Financiën, George Osborne, vandaag gezegd tijdens de bekendmaking dat hij het jaarlijkse budget voor de bestrijding van cybercrime zal verdubbelen.

Elektriciteit, luchtverkeer, ziekenhuiscomputers

In 2020 zal er jaarlijks 1,9 miljard pond (2,7 miljard euro) naar de bestrijding van dergelijke criminaliteit gaan. Groot-Brittannië bouwt aan een systeem om IS in cyberspace te bestrijden en het land te beschermen tegen dodelijke hack-aanvallen. "We zullen ervoor zorgen dat wie ons aanvalt weet dat we kunnen terugslaan."

"IS heeft al bewezen dat het de cyberspace kan exploiteren om propaganda te verspreiden en terroristische aanvallen te plannen", klinkt het. "Het is erg aannemelijk en zelfs te verwachten dat de groep op een dag voor dat soort aanvallen zal kiezen." Volgens Osborne kunnen cyberaanvallen levens kosten als het terroristen lukt om de nationale elektriciteitsvoorziening te saboteren, als ze computersystemen van de luchtverkeersleiding overnemen of ziekenhuiscomputers hacken.

"Als we IS willen omverwerpen, betekent dat zowel hun dreiging met wapens, bommen en messen als hun cyberdreiging aanpakken."

George Osborne.
EPA George Osborne.

"Als we IS willen omverwerpen, betekent dat zowel hun dreiging met wapens, bommen en messen als hun cyberdreiging aanpakken."

Anonymous
Islamitische Staat is zelf ook het doelwit van cyberaanvallen. Anonymous verklaarde gisteren in een videoboodschap de oorlog aan de terroristen. "Wees voorbereid, we komen achter jullie aan", luidde het. En Anonymous houdt woord: ongeveer 900 Twitteraccounts van IS zijn intussen geblokkeerd.

Een woordvoerder met het typische Guy Fawkes-masker sprak gisteren de volgende woorden in de dreigende videoboodschap: "Anonymous gaat wereldwijd achter jullie aan. Weet alvast dit, we gaan jullie vinden en we laten jullie niet ontsnappen. We gaan de grootste campagne ooit lanceren tegen jullie. Verwacht jullie maar aan grote cyberaanvallen. De oorlog is afgekondigd, wees voorbereid. Het Franse volk is ook sterker dan jullie en ze zullen nog sterker uit deze gruweldaad komen."