"Internationaal tribunaal om daders van crash MH17 te vervolgen is optie"

EPA
De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17, te vervolgen. Persbureau Reuters meldde vandaag dat dit zelfs de belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

"Grootste kans op bestraffing"
Volgens twee anonieme bronnen tegen Reuters is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt verkregen. "Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen", citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de landen van het gemeenschappelijk opsporingsteam (Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne) "in voorbereiding op afronding van de diverse onderzoeken de beste opties voor vervolging bekijken. De vijf landen consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie."

EPA
EPA

Schuldvraag nog altijd niet beantwoord
Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen op 17 juli 2014 om het leven. Het toestel vloog over oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Een klein jaar later is de schuldvraag nog niet beantwoord.

Het meest waarschijnlijke scenario voor het Openbaar Ministerie in Nederland is dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket. Het OM verspreidde in maart een oproep aan getuigen van het transport en het afvuren van een BUK-raketsysteem in de dagen rond de ramp. Er zijn aanwijzingen dat de BUK afkomstig was uit Rusland.

De VN-Veiligheidsraad nam vier dagen na de ramp een resolutie aan waarin wordt geëist dat de daders van het neerhalen van MH17 worden vervolgd.

ANP