"Ik zag hoe terrorist zichzelf opblies"

Bley Bilal Mokono doet zijn verhaal aan BFM-TV
videostill Bley Bilal Mokono doet zijn verhaal aan BFM-TV
Een man die de aanslagen in Parijs ternauwernood heeft overleefd, vertelt over het onwaarschijnlijke moment waarop hij een terrorist recht in de ogen keek aan het Stade de France alvorens die zichzelf opblies.

Bley Bilal Mokono ging vrijdagavond naar de match met zijn dertienjarige zoon en een vriend. Voor de wedstrijd bestelden ze broodjes in de Quick tegenover het stadion. In het toilet van het fastfoodrestaurant volgde een huiveringwekkende ontmoeting.

Mokono zag een bebaarde man staan die met zijn handen op de lavabo rustte. Hij transpireerde. Hij keek in de spiegel. "Je zag zijn angst", herinnerde de vader zich. "Wat een vreemde man, dacht ik." Mokono is dan ook heel opmerkzaam aangezien hij een hele tijd in de beveiliging heeft gewerkt.

Blik
De Fransman ging terug naar het restaurant om zijn bestelling op te halen. Enkele minuten later kruiste hij de bebaarde man opnieuw. Bij de passage botsten hun schouders tegen elkaar. "Een normaal iemand zou zich excuseren of tenminste reageren maar hij keek niet om", zei de getuige. "Ik was verbaasd. Hij ontweek mijn blik."

Oorlogsfilm
Met de broodjes in de hand wilden ze met wat vertraging naar het stadion gaan, al moest het zoontje ook nog naar het toilet. "Toen was er enkele meters verderop plots een ontploffing", aldus Mokono aan de krant Le Parisien. "Ik zag hoe de bebaarde man zichzelf had opgeblazen en besefte meteen dat het om terrorisme ging. Het leek een scène uit een oorlogsfilm."

Weggeblazen
"Door de kracht van de explosie werd ik tien meter weggeblazen", zei de Fransman. Toen Mokono een vrouw opnieuw rechthielp, activeerde een andere terrorist zijn bommengordel waarop een nieuwe ontploffing volgde. Toen zijn zoontje van het toilet kwam, zag het kind de vreselijke gevolgen van wat er was gebeurd. "Dat was erg hard voor hem", vertelde Mokono.

Mirakel
"Het is een mirakel dat we dit hebben overleefd", zei de Fransman die ook hulde wilde brengen aan de ordediensten voor hun uitstekende job aan het Stade de France na de explosies van de kamikazes.

Gehoorverlies
Vier dagen na de feiten ziet Mokono nog steeds beelden van die bewuste horroravond voorbijflitsen. "Ik slaap zeer slecht", besloot hij. Sinds de aanslag sukkelt de man met gehoorverlies en heeft hij pijn aan zijn schouder en been.