"Ik gaf broers koffie en verzorgde gewonde Saïd"

Screenshot Le Figaro
Een uur lang verkeerde Michel Catalano gisterochtend in het gezelschap van de twee meest gezochte broers van Frankrijk, toen lieten ze hem gaan. De gijzelaar vertelt in Le Figaro over zijn "surrealistische" ontmoeting met Chérif en Saïd Kouachi.

Catalano hoorde gisterochtend kort voor 8 uur de deurbel van het CTD-gebouw in Dammartin-en-Goële. "Ik was niet bezorgd want ik verwachtte een leverancier", zei hij tegen Le Figaro. Hij hoorde z'n chef praten met de twee mannen en zag ze staan met een kalasjnikov en raketwerper. Onmiddellijk zei ik tegen Lilian 'wegduiken'." Lilian is de jonge 26-jarige ontwerper van drukkerij CTD die urenlang in het gebouw vastzat.

Koffie
De broers Kouachi liepen de trap op en Catalano besloot om ze tegemoet te lopen. "Ik beleefde een surrealistische tijd. Ik bood hun koffie aan in mijn kantoor en we praatten." De twee mannen maakten een vastberaden indruk, maar geen gewelddadige. "Op geen enkel moment waren ze agressief", aldus de ex-gijzelaar. Ze adviseerden hem zelfs de politie te bellen en te zeggen dat ze in het gebouw zaten.

Na een schotenwisseling tussen agenten en de broers verzorgde Catalano Saïd. Hij raakte gewond in de nek. "Ik heb voor hem een verband gemaakt."

"Maak je geen zorgen"
Toen een leverancier aanbelde, vroeg Catalano de broers naar eigen zeggen om de man te laten gaan. Ze deden het zonder meer. Op geen enkel moment hebben Chérif en Saïd Kaouchi Catalano beschouwd als gijzelaar, blikt de CTD-werknemer terug. "Ze vertelden me: 'maak je geen zorgen, we zullen je laten gaan.'" Na drie keer om vrijlating te hebben gevraagd, lieten ze hem gaan met het advies voorzichtig naar buiten te gaan wegens alle gendarmes.

's Middags rond 17 uur maakte de politie een einde aan de gijzeling. De broers die verdacht worden van de aanslag woensdag op het weekblad Charlie Hebdo werden doodgeschoten. 'Gijzelaar' Lilian kwam ongedeerd vrij.