"Ik dacht, nu ga ik echt dood"

"Ik ben er geweest. Nou ga ik dood", dacht Joop de Brieder toen gisterenmiddag twee kranen en een brugdek voor een verwoesting zorgden in Alphen aan den Rijn. Met tientallen gedupeerden meldde hij zich 's avonds bij het informatie- en opvangcentrum, op zoek naar steun. Slapen kon thuis niet meer.

De 35-jarige Joop de Brieder was net thuis toen de twee kranen en het nieuwe brugdek van de Koningin Julianabrug met donderend geraas neerkwamen.

"Stuur alle hulp die je hebt"
"En nou is het afgelopen. Ik ga dood. Dat dacht ik echt. Toen werd het stil. Heel stil zelfs en heb ik 112 gebeld. De telefoniste begreep niet helemaal waar ik het over had. 'Moet ik hulp sturen?' vroeg ze. Ik zei dat ze alles moesten sturen wat ze hadden.''

Kat nog binnen
Het duurt in de ogen van De Brieder nog een eeuwigheid voordat hulpdiensten aanwezig zijn. De onfortuinlijke Alphenaar loopt vervolgens naar buiten de Hooftstraat in, kijkt verdwaasd om zich heen en realiseert zich dat zijn kat Haarbal nog binnen is. Hij rent naar binnen, klopt bij alle medebewoners aan om te waarschuwen, pakt in één beweging de kat, de computer en een pakje sigaretten en snelt opnieuw naar buiten.

Uren later staat De Brieder buiten op het plein voor het informatie- en opvangcentrum in de Goede Herderkerk in Alphen zijn verhaal te vertellen.

Eén grote bende
Dat doet ook Bob Breevoort. De adrenaline giert dan nog steeds door de aderen van de man. Hij fietste precies op het moment van de val van de Hooftstraat naar de Julianabrug. Even een kijkje nemen bij de plaatsing van de brug, zegt hij. "Ik zie zo die kraan op me afkomen. Ben van de fiets gesprongen en naar het winkelpand van Used Products gerend. Ik was nog niet van m'n fiets af of die gevel stort in. Ik stond er fucking alleen. Fiets onder het puin, één grote bende.''

Breevoort, voormalig hulpverlener, bedenkt zich geen moment en klimt het pand in. Twee jongens helpen hem en halen een oudere vrouw uit het gebouw. De vrouw is ongedeerd. Breevoort: "Het is een godswonder dat er geen doden zijn gevallen. Onbegrijpelijk eigenlijk.''

anp

Slaapplekken
De geëvacueerden die 's avonds bij de kerk aankomen, zoeken elkaar op het plein voor het tijdelijke crisiscentrum al op. Ze delen hun verhalen en hun zorgen. Binnen krijgen ze informatie over slaapplekken en waar zij zich kunnen melden om naasten te laten weten dat het goed met hen gaat.

De bewoners van veertien huizen hebben in de voorbije nacht niet in hun eigen bed kunnen slapen. Door het ongeval met de twee hijskranen konden ze niet in hun huis terecht. Ze hebben de nacht doorgebracht bij familie of vrienden. Een aantal mensen heeft in een hotel geslapen. Joop de Brieder sliep bij zijn ouders in Hazerswoude.

Vandaag wordt bekeken of en wanneer de bewoners terug kunnen naar hun woning.