Exclusief voor abonnees

"Ik ben geschrokken van Butelle. Dat was een drama"

Ludovic Butelle.
Photo News Ludovic Butelle.

DE MOS: Marc, ik heb tegen Zulte Waregem in de eerste helft weer het beste Club Brugge gezien met een hele goeie Vanaken. Zo houden ze toch weer dat laatste sprankeltje hoop levend. Al moet ik wel zeggen dat ik geschrokken ben van Butelle. Dat was een drama.

DEGRYSE: Hoop doet leven, Aad. De neutrale kijker wil dat er toch nog wat strijd komt om de titel, maar Anderlecht ligt al lang in poleposition. Club heeft er nu twee thuiswedstrijden opzitten en sluipt weer wat dichterbij, maar ze hebben nog twee heel lastige verplaatsingen voor de boeg en dat is al een heel seizoen een probleem. Alleen mits een perfect parcours kan het nog, maar dat zie ik niet gebeuren. Ik zag ook wel wat lichtpuntjes. Er was Vanaken en Izquierdo heeft opnieuw een betere vorm te pakken. Dat hebben ze lang moeten missen. Dat ze nu ook in Charleroi hun tanden maar eens laten zien. Je voelt aan Preud'homme dat hij wel tevreden is, maar dat hij in zijn achterhoofd ook weet dat het op verplaatsing niet hetzelfde is. Hij weet al wat er weer zit aan te komen.

DE MOS: Het wringt duidelijk bij Club. Ik had Van Rhijn verwacht. In een wedstrijd die je moet winnen, stel je aanvallende backs op. Van Rhijn was er weer niet bij. Het zit niet helemaal goed tussen hem en Preud'homme.

DEGRYSE: Ze hadden al eens een akkefietje en tegen Anderlecht gaf Van Rhijn niet thuis. Dan heb je afgedaan bij Preud'homme. Club gaat op de laatste speeldag tegen Gent uitmaken wie er tweede wordt. Vond je trouwens ook niet dat Anderlecht het definitief had kunnen beslissen? Ze hadden zomaar twee keer kunnen winnen van Gent en dan was het nu al afgelopen. Ze stonden weer heel erg goed. Die verdediging met daar Dendoncker nog voor. Die is niet meer te stoppen. Het volume dat hij heeft, is indrukwekkend.

DE MOS: Anderlecht was niet in de war na die nederlaag tegen Charleroi. Ze hadden maar twee dagen om te recupereren en waren niet in paniek tegen Gent. Dat geeft aan dat die groep kampioen wil worden. De honger is er, de stabiliteit én ook de kwaliteit op de één of andere manier. Zij zetten iedereen onder druk.

DEGRYSE: Anderlecht heeft fysiek de sterkste ploeg. Dat moeten we Weiler toch nageven. Zowel mentaal als lichamelijk is die groep nog fit. Ze waren energieker dan Gent. Dat is straf én de verdienste van Weiler..

DE MOS: Hij is in balans. Zijn analyses zijn reëel. Hij ziet vaak dezelfde wedstrijd als wij en bracht iets nieuws. Hij ging zijn eigen weg, bepaalde zelf zijn keuzes en leerde heel snel. We hebben een paar keer onze wenkbrauwen gefronst, maar hij krijgt het toch maar voor mekaar.

DEGRYSE: Hij kiest voor gecontroleerd voetbal. Zet de deuren niet open. Hij kijkt wat de mogelijkheden zijn naargelang de tegenstanders.

DE MOS: Hij heeft het respect van de kleedkamer gewonnen. Dat is het allerbelangrijkste. Hij keek niet naar namen, maar naar wie in vorm was. Dat heeft hem veel waardering opgeleverd bij de spelers. Dat voel je. Het team is nu de vedette. Vroeger zaten er allemaal haantjes. Nu schikt iedereen zich in zijn rol. Dendoncker, Tielemans, Hanni, Teodorczyk... Ze hebben allemaal iets toegevoegd. Laten we ook Boeckx niet vergeten. Alleen Stanciu bracht niets. Hij blijft een probleem.

DEGRYSE: Ik wil het nog over twee vaststellingen hebben, Aad. Ten eerste dat het spelniveau matig blijft en ten tweede dat onze refs geen goede beurt maken. Donderdag in Anderlecht en gisteren in Brugge was het twee keer Boucaut die heel eigenaardige beslissingen nam. Delferière is toch onze beste scheidsrechter en hij floot pas zijn tweede wedstrijd in play-off 1 dit weekend. Dat vind ik vreemd.

DE MOS: Die doldwaze tackle van Dalsgaard was dubbel rood. Hij zet een sprongsliding in om Vormer te blesseren. We blijven qua voetbal inderdaad op onze honger zitten. Het resultaat is té belangrijk geworden. Hoe verklaar je anders dat beide wedstrijden tussen Anderlecht en Gent op 0-0 eindigden. Dat is ongelofelijk. Twee toonaangevende ploegen. Het champagnevoetbal zit er niet meer aan te komen dit seizoen. Ze liggen er bij Anderlecht niet wakker van. Iedereen is tevreden en straks gaan ze lekker achterover zitten voor de loting van de Champions League.

DEGRYSE: Goed voetbal is het laatste van de zorgen van Anderlecht, maar volgend jaar gaan we de lat wat hoger leggen voor René, Aad. Dan verwachten we dat ze winnen mét goed voetbal.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis