"Ik ben géén slechte moeder"

rv
De mama van Jordy Brouillard (19) heeft haar Facebook-account laten afsluiten. Omdat wildvreemden haar vlakaf een slechte moeder noemen of vragen of ze zich schaamt. "Waarom zou ik", vraagt Mathilde Chrispeels (39). "Jordy heeft er zélf voor gekozen om zo te eindigen. Hij wilde gewoon geen hulp aanvaarden."

De moeder heeft gisteren de uitvaart van Jordy geregeld. "Iets sober", zegt ze. "Het kost zo al genoeg." Volgende donderdag om 8 uur wordt haar zoon gecremeerd in Lochristi. Om half twaalf wordt hij dan meteen begraven op het kerkhof in Ninove. "Er zal een klein tekstje worden voorgelezen", zegt ze. "En we laten vier van zijn lievelingsliedjes spelen. Onder andere 'Bedankt Mijn Vriend' van André Hazes. En iets van Tupac." Mathilde zag haar zoon anderhalf jaar geleden voor het laatst. "Niet weten hoe het met je kind gaat: dat doet enorm veel pijn", zegt ze. Toch wil ze niet horen dat ze haar zoon in de steek heeft gelaten. "Jordy was inderdaad amper 3 jaar toen hij in een instelling en bij een pleeggezin belandde. Ik had hartproblemen en mijn vader was net overleden. Ze zeiden dat dat de beste oplossing was. Anders zouden ze Jordy helemaal van me afpakken. Dat wilde ik niet."


Moeder Mathilde zegt dat ze al die jaren - Jordy zat tot zijn 18de in een instelling - contact bleef houden. "Het zijn moeilijke jaren geweest. We lagen vaak overhoop met elkaar. Vooral omdat hij vanaf zijn 15de met drugs was begonnen. Het doet pijn dat mensen zeggen dat Jordy helemaal aan zijn lot werd overgelaten. Toen hij weg moest uit de instelling, ben ik met hem naar het OCMW geweest om zijn papieren te regelen. Hij heeft dan een halfjaar bij mij gewoond."

Heel stil

"Ik verhuisde speciaal voor Jordy van een klein appartementje op het gelijkvloerse naar een andere flat in hetzelfde gebouw. Hij kon daardoor dicht bij mij wonen. Eerst woonde hij zélfs letterlijk anderhalve maand bij mij en mijn vriend in. Omdat het nieuwe appartement nog niet klaar was. Jordy was toen lief. Beleefd ook. Maar wel heel stil. De miserie begon op de dag toen hij de sleutel kreeg van zijn OCMW-flatje beneden. Hij sloot zijn deur en deed niet meer open. Elke dag zaten daar vier of vijf vrienden. Jordy kwam ook zijn afspraken niet na. Werk zocht hij niet meer. Toen hij eind december 2015 na een zoveelste ruzie hier vertrok, werd het voor ons duidelijk wat Jordy altijd uitstak in zijn flatje. Tijdens het opruimen vonden we er tussen de 100 en 150 bussen aanstekergas. Da's drugs. Hij was daar verslaafd aan. Later is hij ook in de Blokker van Aalst betrapt op het stelen van zulke flessen."


"Dat Jordy van de honger gestorven is in dat tentje: dat is de schuld van de drugs. Niet van mij. Hij wist maar al te goed dat hij op elk moment bij mij of mijn moeder terecht kon. Alleen wilde Jordy helaas van niemand hulp."