"IJzingwekkend droge mededeling" na terreur in Londense metro en "niemand gaf een krimp"

photo_news
Hoe de terreuraanslag van gisteren in de Londense metro aangekondigd werd op de lijn van columnist/presentator Darryl Morris, sloeg hem met verstomming. Morris tweette hoe terreur blijkbaar het nieuwe "normaal" is geworden. Zijn de Londenaren het gratuite geweld dan al zo gewend of ligt dat gewoon in hun aard? De reacties op sociale media bleven niet uit.

Morris' volledige tweet ging zo: "IJzingwekkend gewone aankondiging op de lijn Victoria. 'Vertragingen op de Districtlijn door een terreurincident'. Niemand gaf een krimp. Het nieuwe normaal." De Brit stond ervan versteld dat er zo terloops melding gemaakt werd van de terreuraanslag én dat bovendien niemand panikeerde. Zijn de Londenaars dan ongevoelig (geworden) voor de dodelijke aanvallen van terroristen?

Op sociale media hadden velen het over de "Britse spirit". Een twitteraar schreef, verwijzend naar de Duitse bombardementen op Londen tijdens de tweede wereldoorlog: "De Britten zijn altijd zo geweest sinds The Blitz". Volgens Sophia Cannon zijn "de Britten letterlijk de uitvinders van de kunst om niet te panikeren en om voort te doen". Iemand zei dat het destijds ook zo ging met de IRA-aanslagen: "Net als in de dagen van het IRA, evacuaties door bommeldingen, doorgaan met het gewone leven, ogen openhouden. Het oude liedje." Anderen wezen er dan weer op dat het goed was dat er geen paniek ontstond, omdat dat de situatie alleen maar erger zou maken.

De dreiging is zeker nog niet weg. Het Verenigd Koninkrijk heeft het terreurniveau opgetrokken tot 'kritiek'. Dat betekent dat een aanslag 'imminent' is.