"HP erkent blokkeren inktpatronen"

AP
Printerfabrikant HP heeft bevestigd dat printers die voorzien zijn van een niet-originele HP-cartridge niet meer werken. Eerder deze week begonnen sommige printers in Nederland ineens dienst te weigeren, nadat HP een softwareupdate had uitgevoerd. Het is niet duidelijk of de problemen zich ook in België voordoen.

Klanten beklaagden zich over de gang van zaken. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS, die de zaak aan het licht bracht, beroept HP zich op "bescherming van innovaties en intellectueel eigendom".

Het probleem zit hem in de chips op de printercartridges: als er geen officiële beveiligingschip van HP op zit, werkt de printer niet meer. Dit geldt niet voor alle printers, maar alleen voor bepaalde types. De originele cartridges van HP zijn vaak een stuk duurder dan cartridges die zijn nagevuld of merkloos zijn.

Fabrikanten van printers verdienen hun geld niet met de apparaten zelf, maar vooral met de kostbare inkt. Inktpatronen van 50 milliliter kosten bij HP bijvoorbeeld zo'n 30 euro, ofwel 600 euro per liter. Bij veel huismerken zijn consumenten vaak tientallen procenten goedkoper uit.