"Hoe langer gesprek uitblijft, hoe scherper de acties op Zaventem"

PHOTO_NEWS
Ook vandaag zijn er stiptheidsacties van het veiligheidspersoneel van Brussels Airport. En zolang er geen uitnodiging komt van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) om samen te zitten over de toekomst van de luchthaveninspecteurs zullen de acties steeds harder worden, zegt Bart Neyens van de socialistische vakcentrale ACOD.

"We gaan vanmiddag een aantal toegangspoortjes sluiten en extra controles uitvoeren, de patrouilles zullen per twee gebeuren", zegt Neyens. "Tot nu toe blijft de hinder voor de reiziger beperkt, maar de acties zullen ook harder en scherper worden zolang een uitnodiging van de minister uitblijft."

De luchthaveninspecteurs zijn ongerust over hun statuut. Vanwege de verhoogde terreurdreiging moesten ze al een deel van hun taken afstaan aan de politie. Ze zijn bang dat de overheid nu nog meer taken door privéfirma's wil laten uitvoeren. Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid op de luchthaven. Al vijftig keer zouden mensen door de veiligheidspoortjes geglipt zijn die sinds maart in functie zijn. De acties gaan uit van de liberale en socialistische vakbond.

Jacqueline Galant.
PHOTO_NEWS Jacqueline Galant.