"Hij vulde zijn examen wiskunde blanco in, op drie woorden na: 'Ik word profvoetballer'"

rv
Tijdens zijn puberteit leed Yannick Carrasco (23) aan tunnelvisie. Alles moest wijken voor dat ene doel: profvoetballer worden. Reconstructie van de jeugdjaren van de nieuwste sensatie van Atlético Madrid en de Rode Duivels. "Ik wilde hem over de balustrade trappen. Maar hij was te goed."

Een wedstrijd als vijftienjarige tegen Luxemburg zal het leven van Carrasco voorgoed veranderen. Hoewel AS Monaco-scout (en huidig tv-gezicht) Stéphane Pauwels een andere jeugdinternational komt bekijken, raakt hij gecharmeerd door Carrasco. De bestuursleden van Racing Genk hebben diezelfde verliefdheid nooit gevoeld. Zij zien veel meer potentieel in de generatie van 1994, met onder meer Dennis Praet en Limbombe.

Als blijkt dat Racing Genk geen grote inspanningen wil leveren om Carrasco een profcontract aan te bieden, drijft de club hem ongewild in de armen van Monaco. De Fransen nodigen de amper 16-jarige Belg uit voor een testperiode, maar net op dat moment moet hij examens afleggen in het Sint-Jan Berchmanscollege. Mama Carmen: "Toen heb ik naar Greet, de school en de club gebeld om te zeggen dat Yannick ziek was. Een leugentje om bestwil." Gastmoeder Greet: "Ik vond het een vreemd verhaal. Pas achteraf kreeg ik duidelijkheid. Yannick biechtte me alles op. 'De trein passeert maar één keer', klonk het. 'Ik moet nu springen, anders is hij weg.'"

Plichtsbewust
Vanaf het moment dat Racing Genk lucht krijgt van Carrasco's plannen, zet de club een charmeoffensief in. Zo mag de vleugelaanvaller meetrainen met het eerste elftal van Frank Vercauteren: "Yannick viel op in positieve zin. Hij leefde als een prof en was plichtsbewust. Op zijn attitude was niets aan te merken. Ik heb er alles aan gedaan om hem te overtuigen te blijven, maar het was te laat. Zijn keuze was gemaakt."

Mama Carmen knikt: "Meneer Vercauteren heeft Yannick nog persoonlijk gebeld, maar er was te veel gebeurd. Mijn zoon moest en zou naar Frankrijk trekken. Ook al was de stap enorm."

Omdat Carrasco zekerheid heeft over een profbestaan, verdwijnen zijn studies de laatste maanden meer dan ooit op de achtergrond. Trainer Verstraeten: "Zijn examen wiskunde diende Yannick blanco in. Op drie woorden na: 'Ik word profvoetballer'. Dat was zijn antwoord aan zij die aan zijn kwaliteiten getwijfeld hadden."

Hoe de balvaardige flankspeler al vroeg de vaderrol op zich nam in het gezin-Carrasco, hoe Diegem (een derdeklasser) al gauw te klein werd, hoe hij met nog een andere Rode Duivel (en niet van de minste) in hetzelfde gastgezin terechtkwam en hoe hij absoluut níet van studeren hield: dat leest u op HLN SPORT PLUS, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro!

Photo News
EPA
Mama Carmen op het pleintje in Vilvoorde waar het voor Yannick Carrasco allemaal begon.
photo_news Mama Carmen op het pleintje in Vilvoorde waar het voor Yannick Carrasco allemaal begon.
rv