Ga naar de mobiele website
^ Top

"Hij deed zijn job vol passie": doodgeschoten agent Xavier (37) was ook bij aanslag Bataclan

Op de plaats waar Xavier Jugelé werd vermoord, liggen intussen witte bloemen. Een zwarte sjaal, aan een boom geknoopt, herinnert aan een nieuwe zwarte dag die Frankrijk kent.
AP & RV Op de plaats waar Xavier Jugelé werd vermoord, liggen intussen witte bloemen. Een zwarte sjaal, aan een boom geknoopt, herinnert aan een nieuwe zwarte dag die Frankrijk kent.
Opnieuw is een Franse politieman om het leven gekomen bij een terroristische aanslag. Xavier Jugelé, 37 jaar oud, werd gisteravond doodgeschoten op de Champs-Elysées. Opvallend: de man was er ook bij op 13 november 2015, toen hij als politieman naar concertzaal Bataclan gestuurd werd. Deze keer werd de terreurdaad ook hem fataal.

De politieagent, die zich belangeloos inzette voor de LGBT-beweging bij de Franse politie (een organisatie voor (vrouwelijke) homo's, biseksuelen en transgenders), was gisteren aan het werk toen hij ter hoogte van huisnummer 104 op de prestigieuze Avenue Champs-Elysées een kogel door het hoofd kreeg. Die werd hem fataal. Jugelé zou op slag dood geweest zijn.

"Xavier zou op 4 mei 38 jaar geworden zijn. Hij zou binnenkort ook overgedragen worden aan een andere dienst", vertelt Alain Parmentier, voorzitter van LGBT-beweging 'Flag', die zich inzet voor de rechten van homoseksuelen bij de Franse politie en gendarmerie. Ook Jugelé was al jaren lid. "Het waren eigenlijk Xaviers laatste dagen op straat, zeg maar. Binnenkort hoefde hij niet meer te patrouilleren. Hij zou een bureaujob krijgen in Nanterre, bij een politiedienst die zich met internationale zaken bezighoudt."

De man was afkomstig van Blois, een gemeente in het Franse departement Loir-et-Cher. In 2011 studeerde hij af op de politieschool. "Hij was zo geliefd", vervolgt Parmentier. "Ik zal Xavier herinneren als een gevoelige man en een heel aangenaam iemand. Xavier was een heel gepassioneerd politieman. Intussen hebben we al veel steunbetuigingen gekregen van andere LGBT-bewegingen, ook van Belgische collega's."

"Het leven vieren"
Hoe ironisch het ook klinkt, het was niet Jugelé's eerste terroristische aanslag. Op 13 november werd hij naar de Parijse concertzaal Bataclan gestuurd toen een schutter daar het vuur had geopend. In november vorig jaar leidde de man ook het concert van Sting mee in goede banen - de artiest was toen de eerste die de vernieuwde zaal na een jaar van drama weer mocht openen. In het Amerikaanse magazine 'People' getuigde hij toen: "Ik ben blij om hier te zijn. Dit is erg symbolisch. We zijn hier vanavond om onze waarden te verdedigen. Dit concert is er om het leven te vieren, om 'nee' te zeggen aan de terroristen." Met die positieve ingesteldheid liet Jugelé afgelopen avond het leven.

Meer over20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ma Ja

  Sterkte aan de familie...:(

 • joan lute

  En het ergste is dat de massa onverschillig blijft en denkt van zolang het mij maar niet overkomt.

 • Geert 252

  Veel respect voor deze man. Laat ons niet naïef zijn en sterk tegen het terreur, maar ook - in opvolging van deze politieman - verdraagzaam voor anderen en niet polariseren.

 • Paul Corvair

  Er lopen blijkbaar nog veel godsdienstgekken rond in Europa. Zulke aanslagen zijn te wijten aan een falend Europees rechtsysteem, vooral als het moslim extremisme aangaat.

 • jojo tmm

  Pffffff... RIP man !!!

Gesponsord

Meld een bug