"Het Westen heeft belang bij verdeeldheid in de islamitische wereld"

Ahmed al-Tayeb (l.) met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas in januari van dit jaar.
AP Ahmed al-Tayeb (l.) met de Palestijnse premier Mahmoud Abbas in januari van dit jaar.
Volgens Ahmed Al-tayeb, groot-imam van al-Azhar en een van de hoogste en meest invloedrijke soennitische geestelijken ter wereld, is de Westerse wereld "niet vreemd aan de expansie" van terreurgroep Islamitische Staat en heeft het Westen zelfs belang bij de verdeeldheid in de islamitische wereld.

Al-Tayeb deed zijn uitspraken in een interview met het Franse persbureau AFP. De groot-imam van al-Azhar wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest prestigieuze stemmen in de soennitische islam en als het hoofd van de islamitische rechtspraak. Hij staat aan het hoofd van de al-Azhar-moskee en -universiteit in Egypte en is naast de grootmoefti verantwoordelijk voor de religieuze zaken in het land.

De imam is dezer dagen te gast in het Italiaanse Firenze voor een colloquium over het thema "Oost en West, dialoog en beschaving. Hij sprak er "als gewone burger" en merkte op dat "de verschijning van Daesh (het Arabische acroniem van IS, red), op zulke geïmproviseerde manier, ons vragen kan doen stellen over de dieperliggende oorzaken".

Volgens al-Tayeb heeft het Westen dan ook heel wat te maken met de opkomst van IS. De wapens van de terreurgroep zijn bijvoorbeeld Amerikaanse wapens, aldus de geestelijke. "Ze worden niet gemaakt in de Arabische wereld." Volgens hem ontwikkelt IS zich niet toevallig zo snel. "Vanwaar komt hun geld?" Al-Tayeb wilde echter niet ingaan op de vraag of het geld ook niet van andere Arabische landen komt.

Bovendien doet het Westen ook niet genoeg om IS aan te pakken. "Als de wereldmacht, Amerika en de wereld, de Arabische staten echt zouden willen helpen om IS te ontmantelen, zouden ze dat kunnen doen in één enkele dag. Maar de wereldmachten willen chaos, het lijkt wel alsof ze onze regio bewust willen fragmenteren, en IS is daar een heel efficiënt middel voor. IS is heel functioneel voor de grote staten die niet willen dat deze regio zich ontwikkelt naast Israël."

'IS is heel functioneel voor de grote staten die niet willen dat deze regio zich ontwikkelt naast Israël'

Sheik Ahmed al-Tayeb