"Het is keihard knokken voor weinig winst nu, herkenbaar voor zelfstandigen zeker?"

Florane Platiau.
Pieter Neirynck Florane Platiau.
Hoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. Vandaag vertelt de Antwerpse kapster Florane Platiau over hoe ze iets meer dan een jaar geleden haar eigen kapperszaak begon.

Nadat Florane de kappersopleiding met succes afgerond had, ging ze in dienstverband aan het werk in een kapsalon. Daar werkte ze een aantal jaar, tot ze wegens omstandigheden besloot te stoppen. Een beslissing die ze nam toen ze net zwanger was. Geen ideale situatie om snel ander werk te vinden, dus kwam de vrije ruimte boven het café van haar nu ex-vriend als geroepen. Ze opende er kapperszaak FLO.

Hoogzwanger aan het begin van zelfstandige carrière

"Mijn ouders zijn allebei zelfstandige, het was dus geen grote verrassing dat ik ook ooit voor mezelf zou beginnen werken. Het is alleen iets sneller gegaan dan verwacht. Hoewel ik nog geen seconde spijt heb van mijn beslissing, waren de eerste maanden allesbehalve makkelijk. Ik was hoogzwanger aan het begin van mijn carrière als zelfstandige. Tijdens mijn zwangerschapsverlof brak ik dan ook nog mijn pols, waardoor ik in totaal minstens 3 maanden niet heb kunnen werken. Dat zorgt wel even voor paniek, als er dan echt bijna geen geld binnenkomt", vertelt Florane.

Flo barst uit voegen
Na 3 maanden ging ze terug met volle moed aan het werk, en dat wierp zo zijn vruchten af. De gezellige ruimte boven het café, waar ze oorspronkelijk startte, werd zelfs al snel te klein voor Flo. Iemand extra aannemen om het allemaal bol te kunnen blijven werken, was wegens gebrek aan ruimte niet eens een optie. "De huur van de ruimte boven het café lag erg laag, dus dat was natuurlijk een groot voordeel. Onderweg naar de crèche van mijn dochtertje fietste ik elke dag langs een vrij pand op de Antwerpse Leien. Prachtig, maar veel te duur voor mijn beperkt budget dacht ik. Uiteindelijk ben ik toch eens gaan horen. Ik mocht een bod doen op de huur, en niet veel later was het al van mij. Iets meer dan een maand geleden ben ik verhuisd."

Het interieur is anders dan anders
Wat opvalt als je het interieur van Flo ziet, is dat het anders is dan dat van de meeste kapperszaken. En dat heeft zo zijn reden: "Wat ik absoluut niet wou, is een spiegelpaleis creëren zoals bij de meeste andere kappers. Gelukkig ben ik goed bevriend met de man achter City Furniture, die mij geholpen heeft om van Flo een huiselijk adresje te maken, met mooie vintage en designmeubelen. Mensen moeten zich echt welkom en op hun gemak voelen, en dat is heel goed gelukt vind ik", aldus Florane.

Het artikel gaat verder onder de foto

De opening van FLO een maand geleden.
Pieter Neirynck De opening van FLO een maand geleden.
Flo.
Facebook Flo Flo.

Financiële moeilijke situatie
Toch vertelt Florane, net als vele andere vrouwen in deze reeks, dat het soms moeilijk is om het hoofd boven water te houden. "Meteen toen ik afgestudeerd was, heb ik door jaren keihard te werken als jobstudent, een eigendom kunnen kopen. Door zo jong te kopen, kon ik de lening op lange termijn verspreiden, waardoor de afbetaling zeer laag ligt. Dat helpt énorm. Moest ik nu ook nog 800 per maand betalen aan huur voor een appartement, dan was het echt moeilijk geweest. Ik schrijf mezelf dan ook nog steeds geen echt loon uit. Ik zorg gewoon dat ik uit de kosten geraak, en verder leef ik zeer zuinig. Het is even keihard werken en zweten voor weinig financiële opbrengst, maar dat zullen veel andere zelfstandigen vast wel herkennen."

In bochten wringen
"Toch doe ik dit super graag, Flo is echt mijn tweede kindje en ik zou me niet kunnen inbeelden wat ik anders liever zou doen. Natuurlijk klop je veel meer uren dan wanneer je in dienstverband werkt. Maar dat weet je ook op voorhand. Met een baby van een jaar, moet ik me dan ook vaak in bochten wringen om alles rond te krijgen. Maar erg vind ik dat niet. Ik zou mijn werk ook nog niet uit handen willen geven aan iemand anders, om dan vroeger thuis te zijn bijvoorbeeld. Ik ben er echt nog steeds verliefd op. Soms als ik alleen ben, kan ik genieten van gewoon rond te kijken in Flo, dan prijs ik mezelf zo gelukkig dat ik dit heb kunnen bereiken.".

Meer info: www.hair-flo.com.