"Heeft van Brussel hoofdstad Europa gemaakt"

PHOTO_NEWS
Als Brussel vandaag de hoofdstad is van Europa, is dat voor een groot stuk aan Jean-Luc Dehaene te danken. Dat zegt Willy Claes (sp.a), vicepremier in de regering Dehaene I, in een reactie op het overlijden van de voormalige premier.

Claes onderhield nog steeds contact met Dehaene en schreef de CD&V'er nog een brief na diens operatie eerder dit jaar. "Samen met Wilfried Martens was Dehaene de architect van het gefederaliseerde België", reageert Claes donderdag. "Hij had ook een bijzondere verdienste aan de budgettaire gezondmaking van het land. Zonder financiële crisis hadden we nu een staatsschuld die onder de 80 procent van het BNP zat."

De voormalige vicepremier noemt nog een derde, volgens hem vaak vergeten, reden waarom Dehaene nog lang zal worden herinnerd: "Als Brussel vandaag de hoofdstad is van Europa, met de zetel van de Commissie en het Parlement, is dat voor een groot stuk aan hem te danken. Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de EU, in 1993, is die locatie immers vastgelegd in de Europese verdragen."

Dehaene had een zeer directe werkwijze, schetst Claes. "Hij was een staatsman die niet hield van protocol, maar van efficiëntie", besluit hij.

PHOTO_NEWS