"Graafwerken naar vermiste Maddie weldra van start"

EPA
De Britse speurders die proberen het mysterie van de verdwijning van peuter Madeleine McCann in Portugal op te helderen, zijn vandaag over de plaatsen gevlogen waar zij naar een lichaam willen zoeken. Dat meldt SkyNews.

De detectives van Scotland Yard hadden eerst een vergadering van vier uur met hun Portugese collega's om een kalender voor het geplande bodemonderzoek op te stellen. Er zou ook gepraat zijn omtrent het Britse verzoek om acht getuigen te horen die mogelijk vitale informatie kunnen opleveren. Daarna hebben de Britse speurders vanuit een militaire helikopter foto's van potentiële zoekplaatsen in Praia da Luz genomen.

Nog volgens Sky zou het zoeken snel beginnen. De Britten zullen bij het graafwerk en het bodemonderzoek aanwezig zijn als adviseurs en waarnemers.

"Onvoldoende onderzocht"
'Maddie' verdween op 3 mei 2007 net voor haar vierde verjaardag uit een appartement in de Ocean Club in Praia da Luz. Haar ouders, die wat verderop met vrienden dineerden, hadden dat gehuurd.

Minstens drie plaatsen in Praia da Luz zullen nader onderzocht worden. Volgens SkyNews denkt Scotland Yard dat die plekken in de tijd van de verdwijning onvoldoende onderzocht werden. Het gaat onder andere om een afvalstort waar getuigen een man hebben gezien die een kind droeg. Het team bestaat uit zes speurders, met daarbij twee forensische onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar lijken.

Heroïneverslaafde omgekomen
De Britse politie heeft dus ook acht verdachten op het oog, onder wie drie mensen die werkten in de Ocean Club toen Madeleine McCann verdween. Maar de Portugese autoriteiten hebben geen toelating gegeven om het trio te verhoren of een huiszoeking bij hen te verrichten, zegt de 'Daily Mirror'. Een vierde verdachte is een heroïneverslaafde die eveneens in de Ocean Club werkte, maar die in 2008 bij een tractorongeluk is omgekomen.

Inmiddels zijn Gerry en Kate McCann, de ouders, niet te spreken over de media-aandacht rondom de laatste ontwikkelingen in het onderzoek. Het ITV News las op hun Find Madeleine website dat "interferentie van de media niet alleen het politiewerk bemoeilijkt. Het kan ook het hele onderzoek om zeep helpen en dus ook onze kansen om Madeleine te vinden". Volgens ITV zouden er wrijvingen tussen de Portugese en Britse politieteams ontstaan zijn door de verslaggeving over de zaak.

PHOTO_NEWS