"Giftige dampen" werden slachtoffer Wetteren (64) fataal

vmma
De man die na de treinramp in Wetteren dood werd teruggevonden in zijn woning, stierf wel degelijk door het inademen van te veel giftige dampen. Dat meldt het VTM NIEUWS op basis van een bron dicht bij het onderzoeke n wordt nu ook bevestigd door het parket van Dendermonde, na een autopsie en een toxicologisch onderzoek door een team van deskundigen.

Uit een eerste autopsie was al gebleken dat de 64-jarige man zwaar geïntoxiceerd was, zo bevestigde ook Jan Briers - gouverneur van Oost-Vlaanderen - afgelopen zondag. Een tweede autopsie gebeurde maandag in het ziekenhuis van Antwerpen.

Omdat in het huis lang giftige dampen bleven hangen, heeft het een tijd geduurd vooraleer het lichaam van het slachtoffer kon worden verwijderd. Zijn dood had vermeden kunnen worden en het lichaam is te lang in de woning blijven liggen, getuigde de schoonzoon van de zestiger daarover eerder deze week in het VTM NIEUWS. In de woning werd eveneens het kadaver van een hond gevonden.

De familie van het slachtoffer diende achteraf een klacht in tegen onbekenden, "onder de kwalificatie onopzettelijke doding", legde advocate Virginie Cottyn van het kantoor van Jef Vermassen uit.

In Wetteren wordt intussen de terugkeeroperatie voor de geëvacueerde bewoners voorbereid, meldt het crisiscentrum. Alle metingen blijven voorlopig gunstig maar de geëvacueerden mogen niet op eigen initiatief terugkeren naar hun woning. Zo waarschuwden de gemeente Wetteren en de provincie Oost-Vlaanderen.

Eerder raakte al bekend dat de 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp nog voor enkele weken niet naar huis terug kunnen.