Gevangenenruil op de frontlijn in Oost-Oekraïne

ANP
In het separatistische Oost-Oekraïne zijn vandaag 139 Oekraïense soldaten en 52 rebellen geruild. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau ter plaatse kunnen vaststellen. De ruil maakt deel uit van het vredesakkoord, dat de conflictpartijen vorige week in Minsk hebben gesloten.

Opstandelingen en regeringseenheden hebben in het opstandige Oost-Oekraïne een deel van hun gevangenen geruild. De Oekraïense president Petro Porosjenko had via Twitter de uitwisseling al aangekondigd. "In het komende uur zullen 140 Oekraïense helden op weg naar huis gaan vanuit gevangenschap", schreef de president vroeg in de avond. Niet veel later meldde hij dat de eerste 103 manschappen vrij waren. Uiteindelijk bleek het niet om 140, maar 139 militairen te gaan, die werden in de omgeving van het separatistenbastion Loehansk overgedragen door de rebellen.

Ruim een week geleden kwamen de presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en bondskanselier Angela Merkel in de hoofdstad van Wit-Rusland een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne overeen. Ook spraken zij af dat de regering in Kiev en de separatisten gevangenen zouden uitwisselen.

Na dagenlange gevechten in Debaltsevo konden afgevaardigden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor het eerst de strategisch belangrijke stad in het oorlogsgebied Donbass bezoeken. De waarnemers hadden samen met hun collega's van het Internationale Rode Kruis vijf vrachtwagens met hulpgoederen begeleid, zei OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiv. De separatisten hadden hun veiligheid gewaarborgd. De humanitaire situatie in de regio is problematisch, zei Bociurkiv.