"Geld maakt gelukkig, als je het maar goed uitgeeft"

Thinkstock
Nederland loopt storm voor 'Op naar geluk', het nieuwe boek van hoogleraar Ap Dijksterhuis. In gesprek met De Tijd geeft Dijksterhuis enkele lessen mee.

"Ik heb gisteren samen met mijn vrouw een goede fles champagne ontkurkt om het succes van het boek te vieren. Dat voelt goed, ja. Geld kan gelukkig maken, op voorwaarde dat je het uitgeeft aan de goede dingen. 'While money can't buy happiness, it certainly lets you choose your own form of misery', om het met Groucho Marx te zeggen", lacht Dijksterhuis.

In zijn boek geeft de Nederlandse hoogleraar de geluksbevorderende ingrediënten mee en die zijn herkenbaar: actief zijn, sociale contacten verzorgen, verwachtingen realistisch houden, focussen, niet te veel met onszelf bezig zijn. Geld mag dan in bepaalde omstandigheden gelukkig maken, wel waarschuwt Dijksterhuis dat "zodra je een bepaald inkomstenniveau bereikt hebt, je geluksniveau niet meer stijgt."

Dijksterhuis: "We denken dat we gelukkiger worden als we onze levensomstandigheden verbeteren. Terwijl onderzoek bewijst dat omstandigheden slechts voor 10 procent bijdragen aan geluk. 40 procent wordt bepaald door onze genen. De overige helft door de keuzes die we maken. Een nieuw paar schoenen of een dure auto geeft slechts heel even een gevoel van voldoening. Na een paar weken ebt dat weg en wil je iets anders kopen. Het is net als drugs: de roes is snel uitgewerkt, en daarna wil je alleen maar meer."

Ap Dijksterhuis
@DijksterhuisA/Twitter.com Ap Dijksterhuis

Actief zijn, sociale contacten verzorgen, verwachtingen realistisch houden: dat zijn geluksbevorderende ingrediënten