"Geen schijn van kans": jacht gekapseisd door kielbreuk

Beelden van reddingsactie op zee vrijgegeven

Mathias Mariën
De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst geeft beelden vrij van de reddingsactie gisteren. Het Nederlands zeiljacht Capella uit Breskens kapseisde omstreeks 8.30 uur, met 6 bemanningsleden aan boord, op tien mijl voor de kust van Oostende. De oorzaak was de afgebroken kiel, zeg maar de ruggengraat van de boot.

Het zeilongeval kwam pas na de middag aan het licht, toen een baggerschip twee opvarenden uit het water haalde. Schipper Frans Maas (79) en het Nederlandse bemanningslid Freddy Franssens (70) kwamen om, bevestigt Watersportvereniging Breskens.

Maas' kleinzoon Andreas Zwanenburg (17), Nederlander Robert Tan (53) en Belg Jan Toussein (37) zijn gered. Zij zaten op de romp van het gekapseisde jacht en werden onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht.

Oorzaak

Het zeiljacht werd binnengebracht in de haven van Oostende, waar het is gelicht voor nader onderzoek. De drie opvarenden die konden worden gered, zijn gisterenavond nog verhoord. Zij zeggen dat de kiel van de boot was afgebroken, iets wat ondertussen is bevestigd door de politie. Volgens de verklaringen van de overlevenden hadden ze geen schijn van kans en sloeg het zeiljacht vliegensvlug om.

"Het onderzoek loopt nog, maar ondertussen kunnen we inderdaad bevestigen dat er een kielbreuk was, waarna het jacht vrijwel meteen kapseisde", aldus de federale politie.

VBZR

18-jarige vermist

De Nederlander Hannes Goegebeur (18) wordt nog steeds in zee vermist. Gisteren hebben Belgische en Nederlandse reddingsdiensten de hele namiddag en avond gezocht, maar tegen zonsondergang konden ze het lichaam nog niet lokaliseren. Om 21.22 uur is de zoekactie stopgezet, zonder verdere aanwijzingen van de vermiste jongeman. De zoekactie wordt vandaag niet meer hervat.