"Geen gsm achter het stuur": 'Safety Jingle' moet ongevallen vermijden

Radiopresentatoren roepen vaak op om hen te bellen, te sms'en of te tweeten, maar wanneer bestuurders daarop ingaan, zorgt dat vaak voor gevaarlijke toestanden op de weg. Vorig jaar alleen al stierven 732 op de Belgische wegen, onder wie 53 kinderen. Daarom krijgen presentatoren nu een handige tool om hun luisteraars eraan te herinneren dat gsm'en achter het stuur levensgevaarlijk is.

Elke radiozender roept luisteraars gemiddeld 46 keer per dag op om te bellen, te sms'en of te tweeten. Maar wie daar achter het stuur gehoor aan geeft, verdrievoudigt zijn kans op een ongeval. Daarom biedt OVK, Ouders van Verongelukte Kinderen, alle radiopresentatoren een tool aan die de luisteraars herinnert aan de gevaren. De 'Safety Jingle' moet in de toekomst honderden levens redden.  

De Safety Jingle is vanaf heden te horen op alle Belgische radiozenders. Het is een audiofragment van enkele seconden dat radiopresentatoren kunnen afspelen net nadat ze luisteraars oproepen om de zender te bellen of te sms'en. In de jingle wordt gevraagd dat niet te doen achter het stuur.  

Tijdens de week van de mobiliteit, die van start gaat op 16 september, zal de jingle reeds te horen zijn op 11 verschillende zenders. De doelstelling is wel dat uiteindelijk álle Belgische  radiopresentatoren hem gebruiken. En blijven gebruiken.

OVK
OVK

Ouders en kinderen

Een typische jingle, zoals we ze gewend zijn in reclamespots of radioprogramma's, is The Safety Jingle niet. De stemmen die we horen zijn die van ouders wiens kind het leven liet in een verkeersongeval. "... Maar alsjeblieft, geen gsm achter het stuur. Leg 'm in het handschoenenkastje. Een verzoek van ouders van verongelukte kinderen. Zoals wij." Zo klinkt de volledige versie van The Safety Jingle.

Ruth Blanchaert, de mama van Marie-Alixe, die 5 jaar was toen ze overleed, is één van de ouders die de jingle insprak: "Ik kan echt nog iets doen voor Marie-Alixe, ik heb het ervaren als een moment dat ze dicht bij me was. Het is op een andere manier tijd met haar doorbrengen."  

De pakkende boodschap van de jingle wordt nog versterkt door de emotionele muziek en soundscape. Die soundscape kwam tot stand door de namen van jonge verkeersslachtoffers over mekaar te plaatsen. Wie goed luistert, kan ze herkennen.

Ruth Blanchaert verloor haar 5-jarig dochtertje in het verkeer.
OVK Ruth Blanchaert verloor haar 5-jarig dochtertje in het verkeer.
OVK

"Leg 'em in het handschoenenkastje"

De jingle roept nadrukkelijk op om je telefoon in het handschoenenkastje van je wagen te leggen. Een bewuste handeling die mensen moet behoeden in de verleiding te komen om naar hun smartphone te grijpen. Die ligt meestal binnen handbereik, maar zelfs een sms lezen kan al voor een gevaarlijke afleiding zorgen.  Je toestel opbergen in het handschoenenkastje, zodra je instapt, moet een nieuwe gewoonte worden.

OVK

Educatieve slogans

De boodschap is te vergelijken met educatieve slogans, zoals "Ons vakmanschap drink je met verstand" en "Geld lenen kost ook geld." Maar in tegenstelling tot deze vermeldingen is de Safety Jingle geen verplichting van de overheid.      

Op de website www.safetyjingle.be kan je zien wie de jingle al het vaakst gespeeld heeft. Daarnaast kan iedereen er de ontbrekende presentatoren aansporen om mee te doen.