"Fietsende Nederlander leeft half jaar langer"

Uitgestalde fietsen aan een warenhuis in Amsterdam.
ANP Uitgestalde fietsen aan een warenhuis in Amsterdam.
Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een studie gepubliceerd in de American Journal of Public Health.

Ook voorkomt fietsen bij onze noorderburen ongeveer 11.000 sterfgevallen per jaar. "Dat de fietscultuur Nederlanders gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend'', stellen de onderzoekers. Zij baseren zich op gegevens van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO), fietsstatistieken van het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en enquêtes onder ongeveer 50.000 Nederlanders.

Uur langer voor elk gefietst uur
De onderzoekers becijferden dat mensen gemiddeld ongeveer een uur langer leven door elk gefietst uur. Een gemiddelde Nederlander zit zo'n 75 minuten per week op de fiets. "Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit."

Behalve de "enorme gezondheidswinst" en het financiële voordeel dat daarmee samengaat, heeft de fiets pakken volgens de onderzoekers nog veel meer voordelen. Zo gaat de luchtkwaliteit omhoog en neemt de verkeersdrukte af."Nederland kan met deze cijfers dienen als referentie voor de rest van de wereld als het gaat om de voordelen van fietsen", stelt onderzoeker Elliot Fishman.