Exclusief voor abonnees

"Ferrera is niet uitgerookt, hij is letterlijk ontbeend"

photo_news

Zou Yannick Ferrera nog naar de wedstrijd van de Rode Duivels in Cyprus hebben gekeken? Ik kan me voorstellen dat hij zo gedegouteerd is van voetbal dat hij alleen nog darts of pingpong wil zien. Of een glimp van de Vuelta, misschien. Wie weet zoekt hij straks respect als straathoekwerker in Molenbeek.

Je leest soms over iemand die wordt uitgerookt door zijn omgeving. Het langzame slachten met de schijn van fatsoen. Ferrera is door Standard niet alleen uitgerookt, hij is letterlijk ontbeend. Wat overblijft is een platgetrapt stukje mens. Ja, hij heeft het zelf laten gebeuren. Verkwanselde zijn eer voor een oprotpremie. Maar het blijft zielig hoe een beloftevolle coach is geliquideerd. Het bewijst andermaal dat personeelsbeleid in het voetbal natte vingerwerk is van toevallige bazen. Als het waar is dat Bart Verhaeghe ook de schemercoach van de Rode Duivels is, kan Roberto Martínez zich nog verwachten aan een schielijke paleisrevolutie. Chris Van Puyvelde als messentrekker van dienst, allicht.  

Sport is persoonsgebonden, in goede en kwade dagen. Maar er is wel een ondergrens aan verkettering en ontslag. Een coach maandenlang laten bungelen aan niet-ingeloste dromen deugt niet. De galg kan nooit een instrument zijn in het moderne voetbal.  

Toch wordt er nog veelvuldig gebruik van gemaakt. Steven Defour is al een keer onthoofd en na nog twee slechte wedstrijden worden ook Hazard en De Bruyne opgeknoopt. Voetbal een feest, was de slogan waarmee Michel D'Hooghe destijds tot president werd verkozen. Hij weet inmiddels beter, maar zegt het niet. Het zwijgen van schaamte.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: