"FBI-directeur overtrad mogelijk de wet met onthullingen nieuwe Clinton-mails"

De kritiek in de Verenigde Staten op FBI-directeur James Comey zwelt verder aan. Onder anderen voormalig minister van Justitie Eric Holder en ook enkele Republikeinen vinden dat Comey met zijn brief over Hillary Clintons e-mailschandaal vorige week de verkiezingen heeft beïnvloed. Ook Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, is bijzonder kritisch.

Comey heeft mogelijk de wet overtreden, zegt Reid, de leider van de Democratische fractie in de Amerikaanse Senaat, vandaag in een bijtende brief aan de FBI-baas.

"U heeft de jongste maanden laten zien dat u een verontrustende dubbele moraal hanteert met betrekking tot gevoelige informatie. U probeert duidelijk de ene partij te helpen ten koste van de andere", aldus Reid in zijn brief. Volgens de Democraat schendt Comey hiermee mogelijk de zogenoemde Hatch Act, die het bestuurders van de FBI verbiedt om hun autoriteit te gebruiken om een politieke verkiezing te beïnvloeden. "Door uw partijdig handelen hebt u mogelijk de wet overtreden."

Reid onderstreept dat hij altijd een aanhanger van Comey is geweest, en dat hij voor diens aanstelling als FBI-directeur heeft gestreden toen die door de Republikeinen dreigde te worden geblokkeerd. "Ik heb die strijd aangevoerd omdat ik geloofde dat u een principiële rijksambtenaar was. Tot mijn grote spijt moet ik nu bekennen dat ik het mis had."

Het Democratische parlementslid Steve Cohen eiste zelfs het ontslag van Comey.

FBI-directeur James Comey krijgt in de VS steeds meer kritiek.
EPA FBI-directeur James Comey krijgt in de VS steeds meer kritiek.
Democratisch leider in de Amerikaanse Senaat Harry Reid schreef een woedende brief aan FBI-directeur Comey.
AFP Democratisch leider in de Amerikaanse Senaat Harry Reid schreef een woedende brief aan FBI-directeur Comey.

"Normaal niet over lopende onderzoeken praten"

Voormalig minister van Justitie Eric Holder benadrukt in een opiniestuk dat het ministerie richtlijnen heeft over hoe en wanneer te berichten over lopende onderzoeken. "Het ministerie praat normaal niet over lopende onderzoeken. Sterker nog, alleen in uitzonderlijke gevallen wordt überhaupt erkend of een onderzoek bestaat", schrijft Holder.

"Het is voor het ministerie ook beleid om geen stappen te nemen vlak voor verkiezingsdag die de uitslag kunnen beïnvloeden", vervolgt Holder. "Comey heeft deze fundamentele principes geschonden."

Holder roept Comey op de verwarring die hij heeft veroorzaakt op te helderen.

Zelfs enkele van Clintons felste tegenstanders hebben weinig begrip voor Comey. Joe Walsh, een voormalig Congreslid dat vorige week op Twitter nog zinspeelde op een gewapende revolutie als Clinton wint, vindt dat de FBI-baas een grote blunder heeft begaan. "Hillary is zo corrupt als wat, maar de FBI-baas heeft niet het recht met de verkiezingen te knoeien. Hij treedt naar buiten vanwege e-mails die niemand heeft gezien? Gewoon fout", aldus Walsh op Twitter.

'Het is voor het ministerie van Justitie beleid om geen stappen te nemen vlak voor verkiezingsdag die de uitslag kunnen beïnvloeden'

Eric Holder, voormalig Amerikaans minister van Justitie

Volmacht

Afgelopen vrijdag schreef Comey in een brief aan het congres dat er op een server van Hillary Clinton nieuwe e-mails zijn opgedoken die "van belang" lijken voor het onderzoek, maar hij zei daarbij niet te weten of de mails ook 'significant' zijn.

Ondanks herhaalde verzoeken deze voor het Amerikaanse publiek relevante informatie vrij te geven, gaf Comey daar volgens Reid geen gehoor aan.

Afgelopen nacht werd bekend dat de FBI een volmacht heeft gekregen om de nieuw opgedoken e-mails te onderzoeken. Dat betekent dat de inlichtingendienst kan beginnen met de analyse van de duizenden berichten.

Clinton met haar medewerkster Huma Abedin.
AFP Clinton met haar medewerkster Huma Abedin.

Anthony Weiner

Wel is bekend dat de mails zijn aangetroffen op een laptop van de in opspraak geraakte ex-politicus Anthony Weiner. Dit voormalige Democratisch Congreslid is eveneens onderwerp van een FBI-onderzoek omdat hij heeft erkend seksueel getinte sms'jes te hebben verstuurd aan een 15-jarig meisje. Weiner is de man van Clintons topassistente Huma Abedin, met wie ze in scheiding ligt.  

De FBI laat zich normaal gesproken in de twee maanden voor de verkiezingen niet uit over zaken die de verkiezingen kunnen beïnvloeden. Comey blijkt onafhankelijk te hebben gehandeld. In een verklaring aan FBI-medewerkers erkent Comey het risico te lopen dat hij verkeerd wordt begrepen. Hij schrijft dat hij het Congres toch heeft geïnformeerd omdat hij in juli had geconcludeerd dat het onderzoek naar Clinton was afgerond. Had hij gewacht tot na de verkiezingen, dan had hij de verdenking op zich geladen iets in de doofpot te hebben gestopt, als de mails alsnog zouden uitlekken, meent Comey.

Anthony Weiner en zijn ondertussen ex-echtgenote Huma Abedin.
AP Anthony Weiner en zijn ondertussen ex-echtgenote Huma Abedin.