"Fabiola was de ideale partner voor Boudewijn"

PHOTO_NEWS
Verschillende prominenten uit de Belgische politiek hebben al gereageerd op het overlijden van koningin Fabiola. Minister van Staat Willy Claes noemt haar "de ideale partner voor Boudewijn", minister Kris Peeters prees de waardigheid waarmee ze ons land vertegenwoordigde. Oud-minister en vriend van het koningshuis Herman De Croo houdt mooie herinneringen over aan de koningin.

Minister van Staat Willy Claes is niet verrast door het bericht van Fabiola's overlijden. Dat zei hij in een reactie in 'Het Journaal'. De jongste jaren verscheen Fabiola steeds minder in het openbaar. "Berichten die me de jongste weken bereikten, wezen erop dat ze erg verzwakt was."

"De ideale partner voor Boudewijn", zo zal Claes zich Fabiola herinneren. "Ze heeft hem altijd gemotiveerd, het was een perfect koppel", aldus Claes. "Het enige probleem dat onwillekeurig altijd terugkwam, was dat ze Boudewijn nooit kinderen heeft kunnen schenken. Dat was een persoonlijk drama."

"Ons land met waardigheid vertegenwoordigd"

"Koningin Fabiola heeft ons land decennialang met grote waardigheid vertegenwoordigd, krachtige persoonlijkheid. Mijn diepste medeleven", reageerde federaal minister van Werk en voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) via Twitter op het overlijden van koningin Fabiola.

Ook huidig Vlaams minister-president betuigde zijn medeleven: "Met leedwezen heb ik kennis genomen van het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola. Namens de Vlaamse regering wil ik mijn medeleven betuigen. Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar haar familie en nabestaanden."

De commissie Financiën van de Kamer heeft vanavond een minuut stilte in acht genomen toen de aanwezigen het overlijden van koningin Fabiola vernamen. De Kamerleden debatteerden over het ontwerp van programmawet met de minister van Financiën toen het nieuws bekend werd. Na de minuut stilte hernamen de debatten, weliswaar op een gematigder toon.

Spaans ritme

Oud-minister Herman De Croo onderhoudt nauwe banden met het koningshuis. Ondanks recente berichten over haar gezondheid, kwam het nieuws van haar overlijden toch nog als een verrassing, zo zei hij vanavond op Radio 1.  

Fabiola en Boudewijn ondersteunden elkaar sterk, aldus De Croo. "Hun verloving in de jaren 60 was een belangrijk evenement tijdens een turbulente periode in België."  

De Croo heeft vooral positieve herinneringen aan Fabiola. "Het was een zeer boeiend persoon in gesprekken. Ze had over alles een opinie: over het leven, over kunst, over de manier van werken in België. En dat alles in een sappig Nederlands, met een sterk, snel Spaans ritme."

Oud-minister Herman De Croo.
PHOTO_NEWS Oud-minister Herman De Croo.