Exclusief voor abonnees

"Er is een leven voor en na de Gouden Schoen"

rv

Wilfried Van Moer woont riant en smaakvol. Niet in een Ikea-hut. In de woonkamer niet één foto van zijn geslaagd voetballeven. Geen chromen bekers of ballen, geen uitruilshirtjes, nul ministandbeeldjes van man en bal. Het huis is van Anita. Edoch: bescheiden, onopvallend bijna herinnert één kunstwerkje aan zijn legendarische carrière: de Gouden Schoen, zijwaarts franje van een kast.  

Ik ben vaak bij - vooral Nederlandse - internationals thuis mogen komen. Ze hadden hun eigen museum, meestal in een schuurtje. Pokkenvol met foto's, bekers, banieren en prullaria. Het roemrijke verleden uitgerold als een antiquariaat. Keurig afgestoft. Zo niet bij Wilfried: geheel ontkoppeld van zijn verleden. Maar waarom dan toch die Gouden Schoen op de kast? Het is zoveel meer dan een trofee, het is een ziel. Alles zit erin: benoeming, erkenning, verheffing. Zelfs tussentijds einddoel van iedere voetballer. Grondstoffelijk gegoten eeuwigheid die niet meer weggaat. Bewapening ook.  

De Gouden Schoen is een coïtus van schoonheid en arbeid. Er is een leven voor en na de Gouden Schoen. Twijfel en onzekerheid zijn het wezen van topschort - de Gouden Schoen brengt verlossing. Zou José Izquierdo al een plaatsje hebben bedacht voor zijn Schoen? Houdt hij hem dicht bij zichzelf op zijn huurflatje? Ik denk dat hij overzee gaat naar het verre thuisland. Waar hij in een soort huistempel zal aanbeden worden. Als duurste familiebezit.  

Dit is een land van uitverkoop. Alles mag weg, cultuur, industrie en wetenschap, mens en dier. De Gouden Schoen van Wilfried zal altijd roerloos op die ene kast blijven staan. Immuun voor versterving.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis