"Een op de drie bedelaars in Australië is backpacker"

BELGA
Een op de drie bedelaars op de straten van de Australische stad Melbourne is in werkelijkheid een backpacker die niet zijn hand ophoudt om in levensbehoeften te voorzien, maar om zijn reis te bekostigen. De politie en het lokale Leger des Heils luiden de noodklok over de situatie waarvan 'echte' bedelaars de dupe worden.

Volgens majoor Brendan Nottle van het Leger des Heils zijn het vooral Zweedse en Duitse mannen van onder de dertig die hun hand ophouden. "Sommigen van die backpackers reizen op een heel krap budget en zien het als een goede manier om aan extra geld te komen. Ze zien bedelen als geen probleem, als iets dat ze gewoon kunnen doen."

Nottle dringt er bij de bewoners van de Australische stad op geen geld aan bedelaars te geven. "Inwoners van Melbourne hebben vaak een goed hart en ze willen helpen. Als ze dat willen, stellen we ze voor een maaltijd te geven in plaats van geld."

Gratis maaltijden

Burgemeester Robert Doyle kent volgens de Australische krant Herald Sun de cijfers en waarschuwt de backpackers. 'Toeristen weten misschien niet dat het in strijd met de wet van de deelstaat Victoria is om te bedelen. Het is belangrijk dat we met ze communiceren en ze in contact brengen met de diensten die ze nodig hebben.'

Daklozen klagen dat backpackers geld inpikken dat eigenlijk voor hun bedoeld is en dat het stijgende aantal straatbedelaars ervoor zorgt dat de politie extra streng toezicht houdt op het bedelverbod. Bovendien maken rugzaktoeristen die hun geld liever uitgeven aan vliegtickets dan aan eten, regelmatig gebruik van faciliteiten die niet voor hen bedoeld zijn. Zo staan zuinige wereldreizigers regelmatig in de rij voor gratis maaltijden die aangeboden worden aan daklozen.