"Een lach en een traan": 'Nieuwe Buren' Karen en James op emotionele rollercoaster

VIJF
Karen Damen en James Cooke laten hun mooie huis, dure wagen, sterrendiners en hippe kleren even voor wat ze zijn om 30 dagen met een leefloon van 776,99 euro te overleven. Maar voor ze op die emotionele rollercoaster stapten, namen ze op gepaste wijze afscheid van hun dure leven.

Voor Karen en James hun avontuur aanvagen, gaan ze in deze tweede aflevering nog een laatste keer dineren in een duur restaurant. Terwijl ze een dure tarbot verorberen, mijmeren ze over wat ze allemaal zullen moeten missen. "Ik besef ineens dat dit luxe is", zegt Karen. Dat kan al eens gebeuren in een tweesterrenrestaurant met uitzicht op de Antwerpse skyline.

Card

Na het etentje wordt het plots bittere ernst. Zeker wanneer Karen beseft dat ze haar haardroger niet mag meenemen: "Dit zijn rampen!". Maar nadat James nog even zijn vinger tussen de kastdeur heeft gestoken, stapt het duo in hun splinternieuwe occasie, een Honda Concerto. Op naar hun nieuwe woonst in Hoboken!

Card

In Hoboken staan Karen en James heel wat taken te wachten. Ze moeten een goedkope koelkast zien te kopen, wat dankzij de afbiedtechnieken van James geen probleem blijkt te zijn. Voor 60 euro tikt hij een koelkast én een tapijt op de kop. Bij het uitkuisen van de stinkende koelkast doet James nog een 'Sam Gooriske': hij kokhalst erop los.

Card

Goedkoop winkelen, is een heus karwei, want Karen noch James blijkt bereid hun eet- en drinkgewoontes op te geven. Het resultaat: een rekening van 98,06 euro en nog 678,93 euro budget over.

Na een Italiaans feestmaal voor 4,13 euro is het tijd voor de Rode Duivels die het op het EK opnemen tegen Zweden. Omdat ze geen televisie hebben, gaan Karen en James supporteren bij de buren.

Card

De volgende dag krijgen Karen en James de opdracht om "van het huis hun thuis te maken". En James schiet direct in actie. Hij sleurt Karen uit bed en begint het gras af te rijden.

Card

In het zorgcentrum, waar Karen en James vrijwilligerswerk doen, loopt Karen haar oom 'Nonkel Nar' tegen het lijf. Een ontmoeting die er stevig inhakt bij Karen: "Ik ben geschrokken. Ik was vergeten dat jij hier zat", aldus een emotionele Karen. De gelijkenis met haar vader is zo treffend dat Karen haar tranen niet meer kan bedwingen.

Card