Exclusief voor abonnees

"Duivels vallen in categorie naïeve kunst. Het siert hen"

afp

In de jubel over het demonstratievoetbal van de Rode Duivels wordt weinig omgekeken naar zogenaamde bijkomstigheden. Zo vergeten we te juichen voor de fair play van het nationale team. Naast de welhaast poëtische swing is er ook de (helaas onderbelichte) sportiviteit. Er worden geen doodschoppen uitgedeeld, tegenstanders zijn niet per definitie de zoon van een hoer, elleboogstoten verschilferen in vage intenties. Marouane Fellaini was de eerste die een halfslachtige poging deed tijdens zijn invalbeurt tegen de Hongaren. Of was het een wurggreep?  

De tot in de eeuwigheid bejubelde Eden Hazard is in al zijn genialiteit ook nog het prototype van proper voetbal. Terwijl een armada hem op de huid zit, zoekt hij de beschaafde uitweg van technische virtuositeit. Enkeltjes klieven staat niet op het programma. Een achterwaartse tackle zit niet in het palet. Hazard is een van de sportiefste voetballers in de wereld. Katholieker dan Messi en Neymar, zelfs.  

Ook de andere Rode Duivels staan niet bekend als schoffelaars tot de dood er op volgt. Stevige intercepties, dat natuurlijk wel, maar houthakkers à la Philippe Albert komen niet meer voor in het spel. Een knietje verbrijzelen is niet de bedoeling. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de Duivels in de categorie naïeve kunst vallen. Muurbloempjes! Het siert hen.  

Gisteren verliet Vicente del Bosque het internationale  voetbal. Spanje uitgeschakeld door Italië. Ik mocht hem één keer ontmoeten en voel nog altijd zijn hand. Drink nog altijd zijn Labradordogen. Liever en bescheidener worden ze in het voetbal niet meer geboren. Adios Signor Vicente.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis