"Dotaties Laurent en Astrid afschaffen"

Prins Laurent en prinses Astrid, foto uit 2014.
BELGA Prins Laurent en prinses Astrid, foto uit 2014.
Negen op de tien Vlamingen hebben problemen met de dotaties van de koninklijke familie. Ze vinden dat koning Albert, prinses Astrid en prins Laurent geen geld meer mogen krijgen, als ze hun taken niet goed vervullen. Dat blijkt uit een enquête van het VTM-programma Royalty bij 1.000 Vlamingen. De meeste Vlamingen vinden ook dat de regering beter moet controleren of de koninklijke familie haar taken wel uitvoert.

De koninklijke dotaties blijven een bron voor discussie. De koninklijke familie voedt die discussie ook zelf. Zo bleek prins Laurent zijn dotatie misbruikt te hebben. Hij moest 16.000 euro terugbetalen aan de schatkist. Voormalig premier Elio Di Rupo verklaarde onlangs ook dat koning Albert zijn jaarlijkse dotatie van 923.000 euro veel te weinig vindt. Het voormalige staatshoofd vertoont zich sinds zijn troonsafstand nog amper op het publieke toneel. Zo kwam koning Albert II drie opeenvolgende jaren niet naar de nationale feestdag.

Die zaken lijken ook een impact te hebben op de manier waarop de Vlaming naar de koninklijke dotaties kijkt. Zo vinden negen op de tien Vlamingen dat de dotatie van de royals moet afgenomen worden als ze hun taken niet naar behoren vervullen. Ruim 85 procent van de ondervraagden vindt ook dat de regering strenger moet toezien dat de koninklijke familie haar taken nakomt.

Los van het al dan niet vervullen van de taken vinden ruim negen op de tien Vlamingen dat de dotatie van koning Albert II, prinses Astrid en prins Laurent moet beperkt of afgeschaft worden. Meer dan acht op de tien ondervraagden vinden ook dat prinses Astrid en prins Laurent gewoon moeten gaan werken.

Vertrouwen in Albert II gekelderd

Uit de cijfers blijkt nog dat amper 1 op de 5 Vlamingen vertrouwen heeft in koning Albert II sinds hij geen staatshoofd meer is. Koning Filip krijgt van 63,1 procent van de Vlamingen het vertrouwen als staatshoofd.

De Royalty-enquête is op 1 en 2 september uitgevoerd bij 1.000 Vlamingen uit het iVOX-panel. De foutenmarge bedraagt 3,02 procent.