Exclusief voor abonnees

‘Dokter XTC’: hoe Hasseltse huisarts de Walter White van de Lage Landen werd

Misdaadjournalist schrijft boek over Danny Leclère, arts die zuivere XTC maakte

Xtc-pillen. Volgens de overlevering is het laboratorium van de Hasseltse huisarts Danny Leclère – dat nooit door de politie zou worden gevonden – verstopt in een container die met een vrachtauto telkens verplaatst kon worden. Walter White, iemand?
Shutterstock Xtc-pillen. Volgens de overlevering is het laboratorium van de Hasseltse huisarts Danny Leclère – dat nooit door de politie zou worden gevonden – verstopt in een container die met een vrachtauto telkens verplaatst kon worden. Walter White, iemand?

Een pas afgestudeerde huisarts uit Hasselt kiest eind de jaren tachtig voor een loopbaan in het drugsmilieu en stelt zich tot doel de beste, zuiverste xtc te fabriceren. Danny Leclère slaagt daar ook in en de cokesnuivende rokkenjager-multimiljonair krijgt van zijn Nederlandse criminele vrienden de bijnaam ‘Doctor Love’. Maar de man achter de loepzuivere liefdespillen wordt in mei 1993 op klaarlichte dag in Amsterdam geliquideerd. Hij is dan 34. De Nederlandse misdaadjournalist Marian Husken schreef met ‘Dokter XTC’ het razend spectaculaire levensverhaal van deze Vlaamse Walter White, dat leest als een ‘Breaking Bad’ in de Lage Landen.

De criminele carrière van Leclère had zomaar model kunnen staan voor de scheikundeleraar uit de Netflix-serie. Leclère was één van de eersten die xtc-tabletten op megaschaal kon produceren. De dokter dreef de fabricage van de partydrugs zo op dat de bendeleden binnen de kortste keren multimiljonair werden. Leclère was daarbij politie en justitie te slim af. Zowel in Vlaanderen als in Nederland liepen er drugsonderzoeken naar hem en toch wist hij jarenlang uit de cel te blijven. 

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen