"Dit is een wereldoorlog"

AFP
De terroristische aanslagen van vrijdag in Parijs zijn het begin van een wereldoorlog, dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. De aanslagen van 11 september waren een oorlogsverklaring tegen het Westen. De boodschap na Parijs luidt: "Vijftien jaar later kan je ons nog altijd niet afstoppen. Jullie 'war on terror', op vreemde bodem of in eigen land, heeft niets uitgehaald."

Volgens de krant is er in de moslimwereld een monster gegroeid dat zijn tentakels rond de wereld wil klemmen. Dat monster heeft veel hoofden en armen die onmiddellijk weer aangroeien als je ze afhakt. Het monster verandert vaak van naam, maar de essentie blijft dezelfde: het is de antagonist van het Westen. Het haat het Westen en wil het wegvagen. Het wil niet alleen de moslimwereld 'bevrijden' van de invloed van de 'ongelovigen', maar het wil de wereld herschikken volgens ideeën die volledig indruisen tegen de democratie en de idealen van de Westerse maatschappij. Die idealen zijn ontsproten tijdens de Franse Revolutie en datzelfde Frankrijk wordt er nu om aangevallen. "IS is aan een wereldoorlog begonnen."

"IS is aan een wereldoorlog begonnen."

Oorlogsverklaring

Frankrijk probeert met militaire acties in Irak en Syrië het monster te stoppen. IS schotelt Frankrijk nu met deze aanslagen de rekening voor, maar president Hollande is niet van plan zich te laten intimideren, hij spreekt over een "oorlogsverklaring". En dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor Frankrijk, maar ook voor alle leden van de NAVO. "Meer dan ooit moet het Westen nu aan hetzelfde zeel trekken. De strijd zal slachtoffers kosten, "maar we kunnen terrorisme enkel de kop indrukken als we er ons niet door laten chanteren", klinkt het.

"We kunnen terrorisme enkel de kop indrukken als we er ons niet door laten chanteren."

De gebeurtenissen in Parijs zullen het debat over de relatie tussen islamisme en de islam aanwakkeren. Door de grote instroom van jonge mannen uit oorlogsgebieden in het Middenoosten, ontstaan er parallelle maatschappijen, vooral in de buitenwijken van Frankrijk. Het is een ideaal terrein om boze jonge mannen te rekruteren.

Het analysestuk besluit met enkele krachtige boodschappen: "Het Westen moet zijn burgers geven wat de terroristen proberen af te nemen: het gevoel van veiligheid". "Naast liberté, egalité en fraternité, hebben we ook nood aan een vierde waarde: sécurité."

"Naast liberté, egalité en fraternité, hebben we ook nood aan een vierde waarde: sécurité."