"Derde bom had terminal volledig vernield"

kos
Op de luchthaven is kort na de aanslagen nog een derde, niet-ontplofte bom gevonden. Als die samen met de andere toch was geëxplodeerd, dan was er een enorme krater ontstaan en was de vertrekhal volledig vernield. Dat heeft luchthavenpersoneel vernomen tijdens een infosessie, schrijft Het Laatste Nieuws. Ook hulpverleners vingen dit op. Eerder gaf het parket al aan dat de derde bom de zwaarste was.

Waarom de derde bom uiteindelijk niet afging, is volgens Het Nieuwsblad te wijten aan het feit dat de derde terrorist (de man met het hoedje) door de kracht van de tweede explosie werd weggeblazen. Dat zou moeten blijken uit bewakingsbeelden. Hij zou dan enkele seconden blijven liggen hebben en nadien met de panikerende massa mee naar buiten gelopen zijn. De derde bom bleef achter in de vertrekhal.

"Kort na de aankomst van de ontmijningsdienst ontplofte de zak door de grote instabiliteit van de explosieven. Gelukkig werd hierbij niemand gewond, dankzij het professionalisme van de tussenkomende diensten", vertelde federaal procureur Frédéric Van Leeuw daar achteraf over.

Volgens het federaal parket was het wel degelijk de bedoeling van de terrorist met het hoedje om te ontkomen. "We kunnen vermoeden dat hij hoopte dat zijn bom zou ontploffen dankzij de schokgolf die de andere bommen veroorzaakt hadden. Dat gebeurde wonderwel niet"., klinkt het in Het Nieuwsblad.