"Dehaene laat belangrijke erfenis achter"

Jacques Delors in 2012.
PHOTO_NEWS Jacques Delors in 2012.
Een briljant staatsman en groot Europeaan die een belangrijke erfenis achterlaat, voor België en Europa. Zo wordt Jean-Luc Dehaene omschreven door Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie en grondlegger van de huidige Europese eengemaakte markt.

In een mededeling betuigt Delors zijn medeleven aan de familieleden van Dehaene. Tegelijk staat hij stil bij de verwezenlijkingen van de oud-premier.

"Jean-Luc laat een belangrijke erfenis achter in de geschiedenis van het koninkrijk, zoals ook in die van de Europese constructie", oordeelt de Franse socialist. Hij omschrijft Dehaene als een spilfiguur in de Belgische politiek gedurende ruim dertig jaar.

"Deze briljante staatsman was ook een groot Europeaan", onderstreept Delors. Als premier zocht hij meer naar oplossingen voor moeilijke problemen binnen Europa, terwijl hij als vicevoorzitter van de Europese Conventie ook het pad effende voor het Verdrag van Lissabon. Een strijd die hij heeft voortgezet in het Europese Parlement. "En vergeet tot slot niet dat hij me opvolgde als voorzitter van het Europacollege in Brugge, één van de geprivilegieerde plekken waar de toekomstige kaderleden van Europa gevormd worden", aldus nog Delors.

Deze briljante staatsman was ook een groot Europeaan

Jaques Delors