Exclusief voor abonnees

"De Vuelta heeft Tour gedegradeerd tot Rimpelrock"

Photo News

De sprintzege van Tom Boonen in de Brussels Cycling Classic was prachtig, maar in niets vergelijkbaar met de exploten in de Ronde van Spanje. Geloof het of niet, maar de Vuelta heeft de Tour gedeklasseerd tot een regionale etappewedstrijd. Rimpelrock, zoiets.  

Het spektakel op de Aubisque met een uitputtingsslag tussen Quintana en Froome hebben we in de Tour niet gezien. De volgende dag, alweer in een zware bergrit, was de strijd tussen de tenoren zo mogelijk nog helser, nu met Froome in het defensief. Quintana verzilverde de aanvalslust van Alberto Contador met riante voorsprong in het algemeen klassement. Epische dagen, bijna uit vooroorlogse tijden.

De Vuelta is een feest. Voor Belgische renners die met meervoudige rittenwinst deze superbe wielernatie andermaal couronneerden. Voor pure sportliefhebbers die van open wedstrijden houden met facultatieve helden. Voor tv-kijkers die een dagje dronken willen worden aan onverwachte bucolische landschappen. Voor ons, gestreelde voyeurs, die via de gebeitelde bloemenmeisjes postuum weleens dromen van liefde op de cadans van castagnetten. Olé, olé! De Vuelta is meer dan ooit erfgoed.  

Je zou hopen dat de Rode Duivels iets hebben gezien van de heroïsche strijd op de Aubisque. Zodat ze weer een slijmspoor van voeling krijgen met het epos van de moed der wanhoop. Het lijden in stilte, zonder massage van coaches en bobo's. Zonder balsemende praatjes, vooral. Als Roberto Martínez nog iets wil leren, moet hij eerst even langs bij de ploegleiders van Quintana en Contador. Mannen met minder tv-présence, maar wel in staat kasseien en molshopen te laten vechten.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: