Ga naar de mobiele website
^ Top

"De vergeten Harvey": overstromingen in Azië eisen minstens 1.200 doden

Door de overstromingen dakloos geraakte Indiërs in de staat West-Bengalen.
AFP Door de overstromingen dakloos geraakte Indiërs in de staat West-Bengalen.
Terwijl de tropische storm in Texas al dagenlang het nieuws beheerst met de zwaarste overstromingen in jaren, eisten overstromingen in zuidelijk Azië de voorbije weken al ruim 1.200 doden. Weervrouw Jill Peeters brengt dit op Twitter onder de aandacht. "De vergeten Harvey" noemt ze de natuurramp die miljoenen mensen treft en waarvoor amper hulp geboden wordt.

Tijdens het regenseizoen (van juni tot september) kampen India, Bangladesh en India elk jaar met overstromingen, maar volgens internationale hulporganisaties gaat het om de zwaarste overstromingen in jaren.

Geen voedsel, geen water
Duizenden dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden en zitten al dagenlang zonder voedsel of proper water. De Indiase premier Modi vloog het voorbije weekend over de zwaargetroffen deelstaat Bihar en stelde vast dat er 78 miljoen dollar nodig is voor hulp. Zeker 379 mensen zijn door de overstromingen om het leven gekomen, duizenden zitten in opvangkampen.

"De landbouw is dit jaar ingestort en we zullen een sterke stijging van de werkloosheid zien", stelt een functionaris in Patna. In de naburige deelstaat Pradesh zijn minstens 88 mensen gestorven toen bijna de helft van de staat met 220 miljoen inwoners onder water liep.

Rajan Kumar, de functionaris van het federale ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi die de reddingsoperaties leidt, stelt dat de voorbije maand minstens 850 mensen de dood vonden.

Landbouwramp
In Nepal vielen 150 dodelijke slachtoffers en werden 90.000 huizen vernield in wat de VN de ergste overstromingen in de voorbije tien jaar noemen. In Bangladesh vielen zeker 134 doden en zijn 5,7 miljoen mensen dakloos nadat meer dan een derde van het laaggelegen en dichtbevolkte land overstroomde.

Daarenboven spoelde ruim 10.000 hectare gewassen weg en werd nog eens 600.000 hectare landbouwgrond onbruikbaar in het land dat enorm van de eigen landbouwproductie afhankelijk is en door overstromingen in april al een miljoen ton rijst verloren zag gaan.

AFP
AFP
AFP9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marie josee GEENEN

  Marie josee geenen. Niet elk land post zijn miseri,de media bepaald dit.blijkbaar is hetgeen gebeurd in amerika,wat ook rampzalig is, veel erger dan de vele slachtoffers in azie en elders,waarover je niets leest in het nieuws....

 • mieke jansens

  elk land post zijn eigen miserie .... ook heel normaal dat we ons meer verbonden voelen met plaatselijke miserie of daar waar we geliefden hebben

 • Ayla Olivia

  De rekening wordt gepresenteerd voor het collectief slopen met zn allen van deze planeet. Dit gaat vaker gebeuren en het wordt heftiger. En ga er zeker niet vanuit dat wij veilig zitten in Europa. De zeespiegel is aan het stijgen.... klimaat wordt onvoorspelbaar. De planeet is ons als mensheid zat en gaat ons uitkotsen.

 • Mark Dondersteen

  Zal wel aan mij liggen maar dit is voor mij de "ver van m'n bed show" in tegenstelling tot wat er in de USA aan de hand is. Daarbij kijk eens naar de bevolkingdichtheid in India.... logisch dat er meer slachtoffers zijn.....

 • Leila Ali

  Zo onrechtvaardig in Houston 9 doden en hier 1200 doden , en de laatste wordt geen aandacht aan geschonken ?!

Gesponsord

Meld een bug