"De kans dat Trump wordt afgezet is reëel en wordt almaar groter"

Niet enkel inmenging Russen bij verkiezingen kan president das omdoen

De senator die de onderzoekscommissie naar de Russische inmenging bij de verkiezingen leidt, schat de kans dat Trump zijn termijn niet uitzit op twee tegen één.
AFP De senator die de onderzoekscommissie naar de Russische inmenging bij de verkiezingen leidt, schat de kans dat Trump zijn termijn niet uitzit op twee tegen één.
De kans is klein dat Donald Trump zijn ambtstermijn uitzit. Dat stelt de Democratische senator Mark Warner, die zetelt in de commissie die de vermeende Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar uitpluist.

Warner is vicevoorzitter van die commissie en heeft volgens The New Yorker aan vrienden verteld dat hij de kans dat Trump zijn termijn niet uitzit op twee tegen één inschat.

"Geheel van problemen"
De woordvoerder van de senator ontkende niet dat Warner die uitspraak deed, maar verklaarde dat Warner niet specifiek zinspeelde op het onderzoek naar de bemoeienissen van de Russen, maar naar "het geheel van problemen waar de president mee kampt".

Warner verklaarde eind maart al dat het Kremlin een "leger" van meer dan 1.000 mensen betaalde om valse, negatieve nieuwsberichten over Hillary Clinton de wereld in te sturen die gericht waren op zogenaamde 'swing states', staten waar de strijd tussen Trump en Clinton het hevigst was.

Toen hij het artikel uit The New Yorker op Twitter deelde, merkte de voormalige minister van Werk Robert Reich op dat er een "reële en toenemende mogelijkheid" is dat Trump wordt afgezet.

Eerder verklaarde een anonieme bron aan The Guardian dat de onderzoekers "specifiek, concreet en bevestigend bewijsmateriaal van een samenspanning" hebben. Het zou gaan over bewijzen van gesprekken "over gehackt materiaal tussen mensen uit de Trump-campagne en invloedrijke Russische agenten", zo stelde de bron.

Mark Warner, Democratisch senator en vicevoorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de bemoeienissen van het Kremlin bij de verkiezing van Trump.
Reuters Mark Warner, Democratisch senator en vicevoorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de bemoeienissen van het Kremlin bij de verkiezing van Trump.

Belastend dossier in Britse handen

Daarnaast zou de Britse overheid in december een dossier in handen hebben gekregen waarin die samenspanning tussen Trump en het Kremlin uit de doeken wordt gedaan. In dat document is sprake van een Russisch programma dat was gericht op "het cultiveren, ondersteunen en bijstaan" van Trumps presidentscampagne.

Trump zelf doet de aantijgingen van de hand als 'fake news'.

Infiltratie Rusland

Vorige zomer al heeft de Amerikaanse inlichtingendienst FBI gemerkt dat Russische spionnen via adviseurs van Donald Trump hebben gepoogd de kiescampagne van Trump te infiltreren.

De Russen probeerden de presidentsverkiezingen te beïnvloeden, niet enkel door e-mails te hacken en door propaganda, maar ook door te infiltreren in de directe omgeving van Trump. De info van het FBI leidde tot een onderzoek naar de banden tussen Trumps campagneteam en de Russen.

Eind maart dit jaar stelde John Schindler, de voormalige analist van de inlichtingendienst NSA, dat Trump zou kunnen gedwongen worden af te treden door het onderzoek dat loopt naar de banden van zijn naaste medewerkers met Rusland.

Eerder liet topdemocrate Diane Feinstein uitschijnen dat ze meer weet dan ze mag zeggen toen ze voorspelde dat Trump uit eigen beweging zal aftreden. Feinstein suggereerde dat Trump zou opstappen voordat hij mogelijk gedwongen wordt af te treden.

Topdemocrate Diane Feinstein liet uitschijnen dat ze meer weet dan ze mag zeggen toen ze voorspelde dat Trump uit eigen beweging zal aftreden.
epa Topdemocrate Diane Feinstein liet uitschijnen dat ze meer weet dan ze mag zeggen toen ze voorspelde dat Trump uit eigen beweging zal aftreden.